Martin Porubjak / GOLDONIÁDA - Činoherní klub

20.5.2018, 19:30 – 21:30

Jak již název hry napovídá, autor v ní čerpal z nejlepší italské divadelní tradice. Na jevišti ožijí postavy inspirované komediemi mistrů italského a francouzské-ho divadla 18. století Carla Goldoniho a Carla Gozziho, navazující na komedii dell´arte. 

Martin Porubjak / GOLDONIÁDA - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Soubor tímto představením volně navazuje na svoji inscenaci z roku 2002, kterou byl Goldoniho Poprask na laguně. Pevně věříme, že se budete bavit jednotlivými typy postav i situacemi, do kterých se dostanou a že si spo-lu s herci užijete hravé divadelnosti v tom nejryzejším slova smyslu. Hra se s úspěchem hraje na českých jevištích.

CO PŘINESLA HISTORIE: Komedie dell´arte nebo také fraška se zrodila v Benátkách a vášeň Italů pro frašky byla vždy neuvěřitelná; při vážných dra-matech bývala divadla většinou prázdná, ale při fraškách bylo nabito. A přitom hercům stačilo podium, jeden stůl, pár židlí a malá oponka.
CO TOMU ŘÍKÁME DNES: Stále platí, že tropit si smích z některých málo sym-patických lidských vlastností je nejlepší lék na moderní deprese. “Raduj se, kdo chceš být rád! Nevíme, kam zítřek pádí.” Je to logické a jednoduché. Je to satira, ale může to klidně být i předvolební fraška. Na hercích je, co divákovi nabídnou, na divácích, co si z nabízeného vezmou.
CO KOMEDIE DELL´ARTE NENÍ: Nepředvádí dramatický vývoj postav a také nemoralizuje.
A CO TEDY JE?: Postavy komedie dell´arte připomínají figurky na šachovni-ci. Jsou na ní postaveny, ale s příběhem si hrají volně. Je to oddechové divadlo. A k tomu patří LAZZI (čti laci), bez kterých by divadlo bylo chudokrevné; jsou vyvrcholením jevištní produkce, kdy „vzplane oheň z jeviště do publika a hoří celé divadlo“. Lazzi jsou drahokamy, kterými je dobrá komedie osázena.
********
Martin Porubjak (1944 Bratislava – 2015 Brno) byl slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, překladatel, divadelní a filmový režisér a také politik.Po sametové revoluci patřil mezi zakladatele hnutí Verejnosť proti násiliu (VPN). V letech 1991–1992 působil jako první místopředseda slovenské vládyv rámci československé federace. Od roku 2005 byl vysokoškolským profeso-rem v odboru divadelní vědy a umění. Slovenský prezident Andrej Kiska mu udělil in memoriam Řád Ľudovíta Štúra II. třídy. Původně uváděným autorem Goldoniády byl Vladimír Strnisko, když pod Porubjakovým jménem nebylo možné za socialismu jeho hru uvádět.


Činoherní klub uvádí: Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2018 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.

Ze slovenštiny přeložil: Leoš Suchařípa /
Texty písní napsal: Pavel Šrut /
Hudbu složili: Pavel Körnera Michal Palaugari
(DS Jablonský) /
Scénu pro vlastní kreace vytvořil: Soubor /
Poděkování za realizaci opon patří 
Janě Hynaisce Peterkové /
Kostýmy podle svých vlastních návrhů ušila:
Pavla Hovorková /
S technikou se potýkají: Ota Dosbaba
a Jiří Langer /
Konečné účty s herci i s diváky si vyřizují:
Sabina a Jiří Langerovi /

Hrají si: 
Pavel Körner, Adam Tomek,
Michal Palaugari, Emanuel Krejcar,
Vlastimil Hanuš, Ladislava Ratajová,
Adéla Ratajová, Martin Charvát,
Martin Peterka, Kateřina Heřmánková,
Jaroslava Vistořínová, Pavel Prudil.