Život na špičkách - Nová scéna Národního divadla

ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH je umělecký dokument ze zákulisí života prvních sólistek Baletu Národního divadla.

Život na špičkách - Nová scéna Národního divadla
  • Adresa:
    Národní 1393/4
    Praha 1 110 00

Život primabalerín představuje pro řadu lidí něco tajemného. Diváci vidí při představení tanečnici v roli, jsou fascinováni její krásou, lehkostí, ladností, elegancí a důstojnosti, ale již netuší, co vše předchází momentu, kdy poprvé vykročí na pódium.

ŽIVOT NA ŠPIČKÁCH je 12minutový umělecký dokument ze zákulisí života prvních sólistek Baletu Národního divadla – Nikoly Márové, Aliny Nanu, Terezy Podařilové, Miho Ogimoto a Andreji Kramešové. Divákům se tak nabízí intimní pohled na jejich každodenní práci během příprav na představení, která je plná tvrdé dřiny, odříkání, ale i velkých emocí. Tanec totiž není jen úžasná práce nohou nebo brilantně zvládnutá technika, ale vyžaduje eleganci, disciplínu, pevnou vůli, píli, muzikalitu a hlavně velké srdce. „Kde není srdce, není umění,“ řekla slavná ruská primabalerína Anna Pavlovová. Ano, to je právě ten magický moment, který promění tanečnici v primabalerínu, to je ta alchymistická proměna olova ve zlato. To vše v sobě mají naše umělkyně, ženy, které dosáhly pomyslného vrcholu na cestě baletního umění.

Autorem filmu je Tereza Bílá, kameraman a režisér Igor Zacharov.
Film vznikl za finanční podpory Mecenášského klubu ND, dále za podpory Mac Cosmetics CZ SK a Panavision Prague.

V slavnostním představení diváci uvidí nejen premiéru filmového dokumentu, ale také první sólistky na jevišti v tanci a v rámci debaty, která bude následovat.