Kauza Prométheus - Stavovské divadlo

18.3.2018, 19:00 – 21:00

Kauza Prométheus je jednoaktová taneční inscenace a tvoří druhou polovinu celovečerního programu, v první polovině představí soubor Balet Praha Junior tři jednoaktová díla z kmenového repertoáru sezony 2017/2018.

Kauza Prométheus - Stavovské divadlo
  • Adresa:
    Ovocný trh 1
    Praha 1 110 00

Choreografie: Attila Egerházi
Hudba: Ludwig van Beethoven

Na hudbu Petra Iljiče Čajkovského, Maxe Richtera, Georges Bizeta, Ludwiga van Beethovena se rozvine příběh o slavném antickém hrdinovi.
„Hudba Beethovena svítí jasněji než oheň. Z jedné strany jsem chtěl ukázat živý – nevázaný svět mladého Beethovena prostřednictvím tance. Na druhé straně jsem chtěl vytvořit persiflage-balet o mytologickém hrdinovi Prométheovi. Balet v tomto kontextu je prezentován jako demytizace mýtu o slavném antickém hrdinovi. V mojí interpretaci je Prometheus antihrdina, který je hrdinou jen prostřednictvím daných okolností. Prométheus je zamilovaný mladý muž, který touží po Pandoře a chce jí dostat za každou cenu. V mém baletu vztah k ženě v povaze Promethea dominuje, naopak Pandora je v příběhu ten dominantní „macho“. Obě povahy – oba hrdinové se neustále vzájemně doplňují. Jako Yin a Yang. Oheň, jako jeden ze silných přírodních elementů, hraje v baletu samozřejmě významnou roli. Oheň je ten element, který personifikuje touhu muže poznat nepoznané – světlo poznání… ten oheň, který vlastní bohové a který hoří na vrcholu Olympu. Stejně jako v biblickém příběhu Evu, i Pandoru zláká „zapovězené ovoce“ – oheň, který se stane příčinou všech problémů. I Pandora přikazuje Prometheovi, který je do ní bezhlavě zamilován, aby jí donesl oheň za každou cenu. A tahle touha (na Pandořin příkaz) udělá vlastně z Promethea hrdinu. Tato idea dodává našemu příběhu příchuť tragikomedie… Balet je vlastně jakousi burleskou.“ (Attila Egerházi)