V Plzni začíná největší český multižánrový festival Živá ulice

11.8.2017 – 20.8.2017, 23:59

Celkem 10 dní programu na 5 scénách v historickém centru západočeské metropole. Hudba, silent kino, výtvarné umění, program pro děti, food festival národnostních menšin, fashion market a tak dále. Festival Živá ulice přiveze do Plzně od 11. do 20. srpna nabitý program, na kterém mimo jiné vystoupí The Tap Tap, Thom Artway, Tony Ducháček a Garáž nebo třeba plzeňské Kníry. Vstup na všechny akce je zdarma.

Kapely z Plzně, České republiky i celého světa na jednom pódiu

Multižánrový festival Živá ulice už pošesté promění centrum Plzně. Díky svému bohatému hudebnímu i dalšímu programu se za dobu své existence stal největším multižánrovým festivalem v Čechách. Letos na čtyřech hudebních scénách vystoupí stovka interpretů. „Na festivalu vystoupí zhruba jedna třetina plzeňských kapel. Mnoho z nich má ale nadregionální význam. Znát můžete například KNÍRY nebo Frajara Putika. Jedna scéna bude patřit zahraničním interpretům, další pak současné progresivní tvorbě, kterou zastoupí například KLUCI, OPAK DISSU, Wild Tides, No Distance Paradise nebo ROLE,“ říká k hudebnímu programu Matěj Halaš, dramaturg festivalu.

Netradiční silent kino v severském stylu

Kromě hudebního programu se můžete těšit i na další zajímavé projekty. Hudbu doplní také film, a to ne ledajaký. Návštěvníci se opět mohou těšit na silent kino, kdy si každý z účastníků nasadí speciální sluchátka a s nimi film poslouchá. Během víkendu 11. až 13. srpna zajděte do Proluky, všechny filmy pojí severská tématika.  Živá ulice promítne dokumentární film o surfařích žijících 9 měsíců za polárním kruhem Na sever od slunce. Silent kino nabídne ještě dva filmy: Artscape Norway o výtvarných intervencích ve veřejném prostoru v norské krajině či drama Lovci hlav. Výtvarné umění zastoupí dvě  výstavy -  Barva na ulici, která vznikne ve spolupráci s Unií výtvarných umělců, a instalace Labyrint v Riegrově ulici, která vznikne ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara.

Autorská lokální móda i speciality z celého světa

Na festivalu Živá ulice už tradičně nebude chybět ani dvoudenní přehlídka alternativní módy a současného designu. Na Mint: Plzeň Fashion Market se 17. a 18. srpna představení celkem 35 prodejců – návrhářů a designéru z České republiky. Těšit se můžete nejen na oblečení a šperky, ale i například bytovou dekoraci. Kromě módy se během dvou dnů rozšíří Živá ulice i o další menší festival – Babylon na Plotně představí kuchyni národnostních menšin žijících v Plzni a Plzeňském kraji. Přijít ochutnávat můžete 15. a 16. srpna například speciality z Pobřeží slonoviny nebo typickou romskou kuchyni.

Scéna pro děti s unikátním Loutkovištěm

Živá ulice je rodinný festival, a tak ani letos nebude chybět scéna pro děti. Novinkou pro letošní rok je loutkoviště. „Přijďte si zahrát svojí oblíbenou pohádku konečně sami! Vždyť jen vy víte, jak skutečně končí... V Proluce pro vás budou letos připraveny originální konstrukce loutkových divadýlek, kde si každý může vyzkoušet, jaké to je hrát loutkové divadlo - stát se na chvíli hercem, režisérem, hudebníkem nebo divadelním kritikem. Celodenní zábava pro celou rodinu bude otevřena v Proluce každý den od 15 do 19 hodin,“ zve Táňa Švehlová, dramaturgyně doprovodných programů. Kromě loutkoviště jsou pro děti připraveny pohádky, workshopy, pouliční knihovna, hřiště či velké pískoviště.

Festival Živé ulice pořádá ArtProm s.r.o. ve spolupráci s Kulturním spolkem 3P složeným ze zástupců čtyř významných plzeňských kulturních subjektů - Anděl Music Club, Divadlo pod lampou, Zach's Pub a Měšťanská beseda. Kompletní program festivalu najdete na www.zivaulice.eu. Všechny akce jsou v rámci festivalu zdarma.