VERNISÁŽ DAVID TURECKÝ - Divadlo pod Palmovkou

14.9.2017, 17:00 – 19:00

Absolvent Slezské univerzity v Opavě, obor Tvůrčí fotografie, za svou kariéru nafotil řadu zajímavých osobností české, ale i zahraniční scény.

Schopnost komunikovat s lidmi, či atmosféra, která mezi ním a fotografovaným objektem vždy panuje, vynesla Davida Tureckého mezi přední české fotografy, kteří se portrétní a lifestyle fotografií začali naplno věnovat na poli profesionálním. Pro významné české tituly, mezi které patří magazín Esprit, Lidové noviny, Proč ne?!, Ego, Hospodářské noviny, týdeník Reflex, či časopis Forbes a se stal vyhledávaným fotografem, za kterým stojí kvalitně odvedená práce a záruka fotografií, kterým nechybí vtip, originalita, či notná dávka nadsázky.

Před jeho objektivem jako jedinému fotografovi stál světoznámý fotbalový trénér britského Manchesteru United, Chosé Murrinho, nebo francouzský produktový designér Philiippe Starck, kterého a mnohé další zvěčnil právě na polaridové snímky. Dále také britský spisovatel Salman Rushdie či německý naturalistický fotograf Jeuergen Teller, stejně tak jako americký automobilový designér Chris Bange nebo významný italský šperkař Roberto Coin nebo známá britská autorka kuchařek Ella Woodward. Ty a mnohé další zvěčnil svým fotoaparátem v atypických pózách, které se tak díky neotřelému způsobu zaznamenávání reality, neodmyslitelně vepsali do našich pamětí.

David Turecký od roku 2015 spolupracuje s Divadlem Pod Palmovkou. Koncepcí vizuálu divadla se stala portrétní fotografie. Turecký dokáže bravurním způsobem zachytit náladu a téma divadelní hry. Zkrátka, symbolika a zachycení člověka v divadelní roli, které si divadelní plakát žádá, k tomu je potřeba vyzrálého a talentovaného umělce schopného nadhledu a tím David Turecký bezesporu je.

Galerie je otevřena v době konání divadelního představení od 18:30 do 21:00. Vstup volný.