Návštěva císaře i Archeopark po setmění. Regionální muzeum v Mikulově zve na májový víkend s Muzejní nocí

20.5.2017 – 21.5.2017, 23:59

Tu pravou barokní atmosféru a program doslova jak pro císařpána zažijí návštěvníci mikulovského zámku a synagogy v páteční večer 19. května. Po bezmála 350 letech totiž navštíví Mikulov císař Leopold I. s chotí. A věřte, že kníže Dietrichstein připravil pro vznešený pár a jejich doprovod nejrůznější povyražení až dlouho do noci. Tím ale zajímavý víkend pro Regionální muzeum v Mikulově ani zdaleka nekončí. Návštěvníky zve 20. a 21. května zdarma i do expozice v Dolních Věstonicích a Archeoparku v Pavlově. Muzeum, které na konci dubna získalo titul Stavba Jihomoravského kraje, si budou moci hosté vůbec poprvé prohlédnout i v noci.

Páteční večer v Mikulově bude ale nezpochybnitelně patřit knížecím hostům. „V červenci roku 1672 přijel císař Leopold I. do Mikulova spolu s manželkou Markétou Marií Španělskou na pozvání nejvyššího hofmistra císařovny knížete Ferdinanda Dietrichsteina. V průběhu několikadenní návštěvy zavítal císař s císařovnou a doprovodem na mikulovskou Loretu, prohlédl si Dietrichsteinský zámek a panství, účastnil se vyjížděk a lovů. Dietrichstein pro něj uspořádal každodenní hostiny s vybranými pochoutkami a na závěr návštěvy i ohňostroj v zámecké zahradě. V rámci programu muzejní noci na mikulovském zámku bude pro návštěvníky připravena rekonstrukce slavnostního příchodu císařského páru s doprovodem, jejich návštěva a společná modlitba v loretánské kapli (nynější Dietrichsteinské hrobce) a příchod přes zámecký park na zámek, kde je uvítá majitel panství kníže Dietrichstein s chotí, která císaři a císařovně předá vzácné dary. Společně pak usednou k bohaté tabuli. Vrcholem večera bude ohňostroj pro císařský pár,“ popsal plány organizátorů ředitel Regionálního muzea v Mikulově Petr Kubín.

Bohatý program Muzejní noci odstartuje již v 17 hodin v mikulovské synagoze, kde se mohou nejmenší hosté podívat na pohádku od divadélka Paravánek. O půl hodiny později již dorazí císař s císařovnou, aby si prohlédli Loretu a v průvodu přes náměstí a zámeckou zahradu pozdravili měšťany. V 18 hodin přivítá císařský pár na horním nádvoří zámku kníže Dietrichstein s manželkou a následovat bude hostina a radovánky až do slavnostního ohňostroje přichystaného na počest císaře a jeho doprovodu. „Kromě toho se mohou hosté těšit například i na krátké komentované prohlídky Dietrichsteinské hrobky za doprovodu varhanní hudby nebo knihtiskařskou dílnu, kde si budou moci vyzkoušet, jak se vyráběly knihy za pomoci dřevěných lisů, a vytisknout si kopii originální veduty z Leopoldovy návštěvy v roce 1672. Dále máme pro návštěvníky připravený fotokoutek, pražírnu a kavárnu na zámecké terase a k poslechu i tanci zahraje cimbálová muzika a kapela In Vino Musica,“ doplnil ředitel Kubín s tím, že přístupné budou návštěvníkům zdarma i všechny expozice na zámku a v mikulovské synagoze.

Muzejní noc ovládne o víkendu i expozici v Dolních Věstonicích a Archeopark v Pavlově. Muzeum, které přenáší návštěvníky zpět do doby, kdy v kraji pod Pálavou přebývali lovci mamutů, přivítá návštěvníky vůbec poprvé od svého otevření i v noci. „Turisté si tak budou moci vychutnat nejen unikátní výstavu a architekturu stavby ověnčené hned několika renomovanými cenami, ale také atmosféru večera snášejícího se na pavlovské vrchy, kde před tisíci lety hořely ohně v sídlištích paleolitických lidí. „Jak expozice v Dolních Věstonicích, tak Archeopark Pavlov budou pro návštěvníky o víkendu 20. a 21. května přístupny zdarma,“ uzavřel Kubín a dodal, že i zde je pro děti a rodiče přichystaný program v podobě pohádky.