Centrum Plzně provoní už tradičně Festival polévky

4.9.2016, 12:00 – 18:00

První zářijová neděle v Plzni už tradičně patří Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska přímo před zraky diváků budou vařit vyhlášené plzeňské restaurace, bistra i neziskové organizace. Centrum západočeské metropole provoní rekordních 20 druhů polévek. Ochutnávat můžete asijskou exotiku, mexické speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 4. září od 12.00 do 18.00 hodin.

Festival polévky je v Plzni dobře známý. Letos už počtvrté se na náměstí Republiky bude vařit ve 40 litrových kotlích dovezených až z Maďarska. Celkem 16 kotlů zavěšených na železných konstrukcích a pod nimi plápolající oheň, nejen tak bude vypadat náměstí Republiky 4. září. „Zájem o Festival polévky je každý rok větší. A to jak ze strany návštěvníků, tak ze strany prodejců. Letos jsme se rozrostli, a tak budete moct ochutnávat celkem 20 druhů polévek,“ říká Matěj Halaš, organizátor Festivalu polévky.

Festival polévky provoní centrum západočeské metropole mexickými i vietnamskými specialitami, středomořskou kuchyní, českou klasickou nebo rybími polévkami. K ochutnání budou i veganské, bezlepkové nebo bezlaktózové polévky. Přijít můžete například na vývar z mladého sumce, krkonošské kyselo, Leberknödelsuppe nebo Aztéckou polévku s tortilla chipsy, avokádem a sýrem feta.  „Každý prodejce bude mít jiný druh polévky. Dohlížíme na pestrost nabídky, a tak se žádná z polévek neopakuje. K ochutnání budou mexické či asijské speciality nebo rybí polévky ze sumce a lososa. Chybět ale nemůže ani česká klasika jako bramboračka nebo zelňačka,“ říká k výběru Dominika Antonie Skalová, další organizátorka festivalu.

Všechny polévky jsou soutěžní, a tak můžete v neděli 4. září od 12.00 do 18.00 hodin hlasovat o tu nejlepší. Mimo soutěž je jen studená polévka, kterou uvaří Charitea Shop Estrala verde. Jedná se o bulharský Tarator, tedy bílou studenou polévku se salátovou okurkou a vlašskými ořechy.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. „Standardní velikost porce je 330 ml, ale většina prodejců bude mít také menší degustační porce, abyste mohli ochutnat co nejvíce druhů polévek. Vzít si některou z nich můžete i domů,“ dodává Matěj Halaš.

Více informací o festivalu a všech prodejcích najdete na www.festivalpolevky.cz