Albert II. ve službách Karla IV

1.8.2016 – 30.10.2016, 23:59

Až do 30. října 2016 je na hradě Šternberku k vidění výstava Albert II. ve službách Karla IV.  

Expozici je realizována u příležitosti oslav 700. let od narození Otce vlasti Karla IV. a návštěvníci si ji mohou prohlédnout ve výstavních prostorách na dolním nádvoří hradu Šternberk.

Výstava prezentuje osobnost Alberta II. ze Šternberka (1322–1380), blízkého přítele a rádce Karla IV., a jeho dobu. Albert II. opakovaně doprovázel Karla IV. na jeho diplomatických cestách po říši a poznal tak mnohá evropská města. I díky tomu se jeho gotické přístavby šternberského hradu, zejména hradní kaple, vyznačují pozoruhodnou architektonickou úrovní. Albert II. ji po vzoru krále budoval jako památník své osobnosti a církevní kariéry. Albertovo mecenášství umožnilo, aby ve Šternberku vzniklo centrum raného humanismu, šířící vzdělanost jak prostřednictvím klášterní knihovny, tak skriptoria – písařské dílny. Opomenuty nezůstanou ani další stránky Albertovy mecenášské činnosti a jeho přínos pro město Šternberk.

Autory výstavy jsou pracovníci správy státního hradu Šternberk ve spolupráci s Ing. arch. Blankou Zlamalovou a Mgr. Kateřinou Krškovou.

Výstavní prostory můžete navštívit v měsících květen, červen, září a říjen o víkendech vždy od 12 do 16 hodin, pro objednané skupiny i mimo uvedenou otevírací dobu. V době letních prázdnin od úterý do neděle od 12 do 16 hodin. Vstupné na výstavu činí 20 Kč, při zakoupení vstupenky na druhý okruh Celým hradem – Liechtensteinské sbírky a zaniklá šlechtická sídla je vstup na výstavu zdarma.

www.hrad-sternberk.cz