Výstava "Zebín - příběh jednoho vrchu" - Regionální muzeum a galerie v Jičíně

12.6.2016 – 25.9.2016, 23:59

Na letní sezónu připravilo jičínské muzeum výstavu věnovanou jednomu z výrazných prvků krajiny Jičínska, Zebínu. Vždyť výhled na Jičín bez typického obrysu zaobleného vršku se zářící kapličkou na vršku by nebyl ten pravý.

Často na nás doslova vykoukne při příjezdu po silnici od Hradce Králové, mezi bytovkami či při procházce lipovou alejí. A byť by se mohlo zdát, že je to pouhý kopec, je opředený mnoha příběhy. Kdo by například neznal pověst o tom, jak si právě Zebín vyklepal z boty čert či Krakonoš? Jsou však příběhy méně známé, často důležité tím, že jsou osobní vzpomínkou. Tyto všechny úhly pohledů chce představit připravovaná výstava. Díky ní tak je možné nahlédnout na geologický vývoj Zebínu, jeho nepsanou i psanou historii, to jak inspiroval umělce či komu dnes poskytuje domov. Výstava je určena především pro rodiny s dětmi, ale své si na ni najde snad každý návštěvník. Jednotlivé texty odborníků jsou doplněny sbírkovými předměty různého charakteru, ale také hrami a výrobky dětí z jičínských základních škol. Promítány jsou historické i současné fotografie vrchu Zebín a na děti, které výstavou provází pohádková verze příběhů, čeká velké překvapení ve středu galerie – skluzavka z vrchu Zebín.

Výstava „Zebín – příběh jednoho vrchu“ bude otevřena od 12. června 2016 do 25. září 2016 v zámecké galerii, a to denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin, v červenci a srpnu denně od 9 do 18 hodin.