Grand Restaurant Festival 2016

15.1.2016 – 29.2.2016, 23:59

Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnáte speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2016. Zimní svátek všech milovníků jedinečného jídla a nápojů proběhne od 15. ledna do 29. února 2016 ve vybraných restauracích po celé ČR.

Cena vstupenky: od 250 Kč

Od 1. prosince si můžete prostřednictvím těchto webových stránek zakoupit degustace na VII. ročník Grand Restaurant Festivalu.

FESTIVALOVÉ MENU

• "Gastronaut - objevujme nové chutě"
• "Inspirace - ochutnejme tradiční recepty"
• "Terroir - buďme v rovnováze s přírodou"
 
 
V rámci festivalu jsou nabízeny tyto druhy ochutnávek
(každá pouze pro 1 osobu):

Cena

Základní ochutnávka     Zakladni ochutnavka     1 jídlo dle výběru
+ 1 lahev přírodní vody     
250
              
Dvouchodová degustace    
    Dvouchodova degustace     2 jídla dle výběru
+ 1 sklenka vína nebo 1 sklenka piva
+ 1 lahev přírodní vody     
500
              
Tříchodová degustace     Trichodova degustace      3 festivalová jídla
+ 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva
+ 1 lahev přírodní vody     
600
   
Všechny ceny jsou uváděny jako ceny s daní z přidané hodnoty. Lahví vody se rozumí minimální množství 0,33 l. Sklenicí vína se rozumí minimální množství 0,125 l bílého nebo červeného vína. Sklenicí piva se rozumí minimální množství 0,3 l.

Témata festivalu

Původní myšlenka festivalu byla jednoduchá: "Dát lidem možnost ochutnat vysokou gastronomii za přijatelnou cenu v klidných povánočních měsících!" Proto jsou každoročně vybírány nejlepší a nejzajímavější restaurace v celé naší republice, aby připravily speciální degustační menu, které je předem stanoveno a jež si může každý zájemce přes internet objednat dopředu.

VII. ročník Grand Restaurant Festivalu - celorepubliková akce pro všechny příznivce kulinárních hodů probíhá 15. ledna až 29. února 2016 v 93 restauracích ve všech krajích České republiky.

Šéfkuchaři letos připraví se svými týmy zvýhodněná festivalová menu ve třech tématech: Inspirace, Terroir a Gastronaut. Můžete se těšit na úžasné kreace vyhlášených chefů ze všech koutů země. Čeká vás např. mořská sasanka s Bloody Mary, umeboshi, ceviche z chobotnice, prach řasy nori a kaviár. Uzený pstruh a jelito, toast a wasabi sníh. Zauzený jelení hřbet, zvěřinová klobáska, uzené švestky, dýňové pyré, hříbkové krokety. Parmentier z jehněčího masa z Rudimova s česnekem a šalvějí se zapečeným bramborovým pyré. Hovězí veverka tažená v portském víně, polentová kaše s tamarindem a medová řepa. Zvěřina, ryby a drůbež na všechny možné způsoby. Restaurace využívají farmářských produktů a též sezónních a lokálních surovin.
Taste Waste

Není nám lhostejné plýtvání zdroji naší planety. Proto jsme letos požádali restaurace, aby se při tvorbě svých delikates pokusily použít některou surovinu ve stylu "Taste-Waste", aby hledaly způsoby jak omezit mrhání. Zmínit můžeme např. espumu z ořezu a kostí z kachny, chipsy ze slupek brambor, kostní polévku s  žilkami z foie gras, mousse ze zauzených kostí ze pstruha, paštika z ořezu z daňka...

Novinkami Grand Restaurant Festivalu je řada "Mňam Zážitků", které zahájí 15.1.2016 Úvodní degustace připravená michelinským šéfkuchařem z Francie, a prestižními chefy z Indie a Česka. Restaurace Bellevue nabídne 12 degustačních chodů od 3 chefů a hosté budou "hádat", kdo který pokrm připravil.

Se skutečnými gastronauty, kteří se nebojí nových výzev a nahlíží na jídlo v širším kontextu, se vydáme na "Mňam Procházku" Taste Waste. Během ní ochutnáme ta nejkreativnější menu ze surovin, které by přišly nazmar - třeba jen kvůli nestandardní velikosti.

"Mňam Rikša" nás nejen "proveze" vybranými asijskými kuchyněmi, ale odhalí také dvě protilehlé tváře tohoto kontinentu - spiritualitu čajového obřadu v Miyabi i svět hazardních her v Občanské plovárně. “Rodinu gastronautů” si užijí rodiče s dětmi, které se vyřádí při společném vaření s Markem Fichtnerem i animačních dílnách s gastronomickou tématikou v Muzeu Karla Zemana. Naopak pouze pro dospělé je určena "Nezřízená hispánská degustace", která přináší to nejlepší z Latinské Ameriky v podnicích La Bodeguita del Medio a Grand Fierro - od jedinečných steaků až po víno, rum a doutníky. Na dvoudenním Mňam Busu za Janem Žižkou a rabi Löwem se přesvědčíme, že zajímavé gastronomické dění se už dávno neodehrává pouze ve velkých městech.

Na vlastní průzkum se můžeme vydat díky "Mňam Balíčkům", které spojují špičkové kulinární požitky s ubytováním ve výjimečných lokalitách a wellness péčí. Připraveny jsou také "Mňam Brunche" a pro romantiky degustace v jedinečné věži hotelu Augustine s výhledem na Pražský hrad i Malou Stranu.