Úspěch nové sekce První podání na MFF Karlovy Vary

14. červenec 2015, 12:37
Úspěch nové sekce První podání na MFF Karlovy Vary

Poprvé v historii byla součástí programu MFF Karlovy Vary sekce První podání, zaměřená na budoucnost evropského filmu – mladé talentované režiséry.  Za značného zájmu odborníků i divácké veřejnosti své krátké filmy představilo deset studentů a absolventů filmových škol z celé Evropy, kteří stojí na počátku slibně se rozvíjející kariéry. Nová sekce První podání je výsledkem spolupráce European Film Promotion (EFP) a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Projekt První podání na 50. MFF Karlovy Vary finančně podpořil program Kreativní Evropa – MEDIA, partnerem projektu je Sundance Channel a mediálním partnerem magazín Variety.    

Pro Patricka Vollratha, Konstantinu Kotzamaniovou, Jerryho Carlssona, Mátyáse Szabó, Ondřeje Hudečka, Moïru Pitteloudovou, Raphaëla Crombeze, Halfdana U. Tøndela, Martinu Buchelovou a Jamese Fitzgeralda bylo První podání velmi užitečnou profesní zkušeností. Před zaplněnými sály osobně uvedli projekce svých filmů, prezentovali sebe a svou práci před diváky i novináři, v rámci Industry programu absolvovali řadu inspirativních setkání. Někteří z nich se dost možná za pár let na karlovarský festival vrátí se svými celovečerními debuty.

Reakce zástupců organizátorů sekce První podání

Pia Lundberg, viceprezidentka EFP, Swedish Film Institute

„Jsem velmi spokojená se švédským zástupcem Jerry Carlssonem, jeho film Vše, co sdílíme byl na MFF Karlovy Vary skvěle přijat. Myslím si, že diváci byli dojati, po projekci následovaly zajímavé otázky z řad publika. Z mnoha filmů jsme vybrali právě Jerryho film, protože je překvapivě vyvážený – na to, že jej natočil student. Dokázal velice citlivě zpracovat důležité téma současnosti.“

Martin Schweighofer, prezident EFP, Austrian Films Com

„Všechny filmy z Prvního podání svým způsobem reflektují současné problémy a komentují stav věcí. Některé to dělají velice pronikavým způsobem, další využívají hravější nebo dokonce poetický přístup. Abych byl upřímný, v něco podobného jsem doufal. Přesto jsem byl překvapen pestrou paletou a důmyslností filmů vybraných do sekce První podání. Často jsem cítil inspiraci a výzvu. Podle mého názoru jsme slyšeli dost silných nových hlasů evropského filmu!”

Karel Och, umělecký ředitel MFF KV a Anna Purkrábková, koordinátorka sekce První podání, MFF KV

„V evropské studentské tvorbě je jasný potenciál, který mohli díky sekci První podání vidět i diváci v České Republice. První ročník dopadl nad očekávání dobře. Filmy díky své vysoké úrovni zaujaly nejen diváckou veřejnost, ale i filmové profesionály a novináře a obstály v konkurenci zkušenějších tvůrců. Jsme rádi, že studenti odjížděli s pocitem, že se stali součástí filmového průmyslu. ”

Markéta Šantrochová, vedoucí Film Promotion, Czech Film Center

Publikum na film Ondřeje Hudečka Furiant reagovalo pozitivně. Potěšilo mě, že docenilo jemně ironický pohled na klasika české literatury, nadsázku i režijní bravuru, s jakou film moderně pracuje s historickým prostředím a motivy. Zaregistrovala jsem i lehke překvapení, ale to je myslím právě to skvělé, co se Ondřejovi povedlo – pracovat se všemi těmito pocity.