Klášter Pražského Jezulátka

17. březen 2024, 22:59
Klášter Pražského Jezulátka

U Pražského jezulátka se už více než 4 měsíce staví. Probíhá rekonstrukce terasy před kostelem spojená s vybudováním bezbariérového vstupu a zázemí pro turisty s veřejným WC. Opravy jsou velmi náročné – postupně byla demontována dlažba a balustrády a odvezena k odbornému vyčištění.

Následoval archeologický průzkum prostor pod terasou a došlo k zajímavým objevům pozůstatků zdiva až z období 11. století. K tomuto tématu u Jezulátka pořádáme přednášku vedoucího archeologa Jana Havrdy, která se bude konat 16. dubna v 19 hodin přímo v kostele s vypovídajícím názvem „Malostranské Pompeje“. Více najdete na www.pragjesu.cz/aktuality  .

Rekonstrukce terasy bude trvat celý následující rok a nese sebou pochopitelně určité nepohodlí a ruch v okolí stavebním prostředí. V současné době bylo odstraněno levé a prostřední schodiště a probíhají výkopové práce, aby bylo možné začít s výstavbou plánovaného zázemí. Informace o rekonstrukci najdete na našich stránkách www.pragjesu.cz/terasa. Budeme moc rádi za případnou podporu a doufáme, že výsledek bude sloužit co největšímu počtu našich návštěvníků.

Přes všechna omezení spojená s opravou terasy dál probíhají i kulturně duchovní akce v projektu Člověk v dialogu: kromě již zmiňované přednášky „Malostranské Pompeje“ zde 19. března v 19 hodin přivítáme Divadlo Víti Marčíka s představením „Mysterium světla“, volně přepracovaným pašijovým příběhem podle Janova evangelia. V dubna vás také zveme na velkolepý koncert: Hornický pěvecký sbor Kladno a Temere musicantes zde provedou Mozartovu Korunovační mši. Těšít se můžete 24. dubna v 19 hodin – vstupenky v předprodeji najdete v odkazu na našich stránkách.  

Žádná omezení se netýkají ani pravidelných duchovních programů – v nadcházejících Velikonočních svátcích k nám můžete přijít na sváteční bohoslužby (rozpis najdete na stránkách), na pravidelnou čtvrteční meditaci nebo na modlitbu u kříže s hudbou z Taizé, která začíná v pátek 22. března.

Stopy lidí – Programy pro školy v kostele Pražského Jezulátka

Lektorované programy pro školní skupiny letos fungují u Jezulátka již devátým rokem. Navštívilo nás za tu dobu už více než 10 000 žáků a studentů – od mateřských školek až po maturitní ročníky středních škol. Jsme za všechny malé návštěvníky moc rádi a přestože máme programy pečlivě připravené, záleží vždy na dětech, jejich otázkách a zájmu, jakému tématu se budeme více věnovat a jakou bude mít společný čas dynamiku a spád. Obohacení je proto vzájemné a těšíme se na každou novou skupinu. Programy je třeba objednat nějaký čas dopředu, ale v současné době máme ještě letošní červnové termíny volné. Pokud byste měli zájem se se svou třídou programu zúčastnit, přečtěte si více na našich stránkách a napište nám – domluvíme s vámi vhodný program a termín. 

Kostel Panny Marie Vítězné a Antonína Paduánského (Pražské Jezulátko)

Karmelitská 9, 118 00 Praha 1 - Malá Strana
tel. 257 533 646| [email protected]

Pravidelný program bohoslužeb