Bright Eyes / US - Lucerna Music Bar

19.8.2020, 21:00 – 23:00

Na comeback Bright Eyes se můžeme těšit i u nás

Conor Oberst začal nahrávat své první skladby v Omaze v suterénu v roce 1995. Pokoušel se o jakýsi disent – osobní a politický, vnější i vnitřní. Byla to studie krásy v nestálosti – v hlase, víře, lásce, identitě a ve všem, co je mezi tím. Tak vznikali Bright Eyes, kteří se teď, v roce 2020, vracejí.

Cena vstupenky: 720/790 Kč

Mezi venue, která budou poctěna comebackem tohoto tria, se 19. srpna zařadí také pražský Lucerna Music Bar. Vstupenky za 720 Kč + poplatky od 10. hodin pátku 21. února na pokladně a webu Lucerna Music Baru (na pokladně bez poplatků) a v sítích GoOut.cz a Ticketportal. V případě nevyprodání vstupenek v předprodejích pak na místě v den koncertu za 790 Kč. Bright Eyes uzavřeli partnerství s PLUS1.org, proto 26 Kč z každé prodané vstupenky bude vyplaceno této organizaci poskytující důstojnost, spravedlnost a přístup ke komunitám, které to potřebují. Více info na www.plus1.org.



Rok 2020 je naplněn mnoha výraznými výročími Bright Eyes. Album Fevers and Mirrors vyšlo před 20 lety v květnu, zatímco deskám Digital Ash in a Digital Urn a I’m Wide Awake It’s Morning bylo letos v lednu rovných patnáct. Ta druhá je mistrovské autorské dílo – vyšla za vlády prezidenta Bushe, během války v Iráku. Oberst zpívá o mrtvých vojácích, televizních skřetech, bezedné americké chamtivosti, boji o to, jak porozumět světu a sám sobě.

V roce 2011 vyšlo dosud poslední, deváté album Bright Eyes nazvané The People’s Key, jako předznamenání dlouhé pauzy. Klíčoví členové Bright Eyes – Oberst, multiinstrumentalisté Mike Mogis a Nathaniel Walcott se pak věnovali vlastním projektům či spolupráci s jinými umělci.

Mogis produkoval desky svým oblíbeným folkovým First Aid Kit, Joseph, míchal průlomový debut Phoebe Bridgers z roku 2017 Stranger in the Alps. Mogis a jeho kolega Walcott se spojili při skládání hudby k filmům The Fault in Our Stars, Stuck in Love a Lovely Still. Walcott spolupracoval s Mavis Staples, First Aid Kit a M. Wardem, s U2 a jazzovým kytaristou Jeffem Parkerem. Dokonce hrál na turné s Red Hot Chili Peppers.

Oberst, který se věnuje hudbě již přes třicet let, vydal sólová alba Salutations (2017), Ruminations (2016) a Upside Down Mountain (2014), hostoval na deskách First Aid Kit, Phoebe Bridgers a Alt-J. Jeho někdejší punková kapela Desaparecidos po třinácti letech vydala v roce 2015 LP Payola. A v roce 2019 Oberst a Bridgers společně natočili album jako Better Oblivion Community Center.

Obrovský katalog Bright Eyes přesahuje žánry. Vyberte si – vibrující folk, elektrifikovaný rock nebo zvonivé country. Skvělé písničky a muzikantské mistrovství. V roce 2020 se Bright Eyes vracejí, jako kapela pod indie gramofirmou Dead Oceans. V časech nejistoty a otřesů globálních a osobních světů se Oberst, Mogis a Walcott spojili ve jménu úniku i konfrontace. Pro Bright Eyes je návrat něčím přirozeným, pokračováním jejich zásadního přátelství – pilíře skupiny. Jako by se Bright Eyes vraceli domů.

Ticketportal