Zahájení výstavy POČÁTKY OPAVY - Příběh vzniku jednoho z nejstarších měst České republiky

17.4.2024, 12:00 – 22.9.2024, 18:00

Srdečně zveme na výstavu POČÁTKY OPAVY / Příběh vzniku jednoho z nejstarších měst České republiky

Cena vstupenky: , , ,  Kč
Opava si v letošním roce připomíná 800 let od vydání královského privilegia, ve kterém je poprvé označena jako město. Vzhledem k malému počtu písemných zpráv z prvních desetiletí její existence jsou pro poznání počátků Opavy mimořádně důležité archeologické prameny.
Co bude vystaveno? Unikátní nálezy z první poloviny 13. století, tedy z doby vzniku města.
Na omezenou dobu bude ze Státního okresního archivu v Opavě zapůjčen originál vůbec nejstarší dochované listiny pro Opavu z roku 1247 a také kopiář ze 17. století, který uchovává přepis potvrzující Opavě městská práva k roku 1224.
Připomenuty budou OSOBNOSTI, jež se o poznání nejstarších dějin města v minulosti zasloužily. Součástí výstavy bude VIZUALIZACE města a obytného domu prvních opavských kupců. Zájemce jistě potěší krátký úvodní film i ukázky replik dobových oděvů a obuvi. Výstava je doplněna řadou interaktivních a didaktických prvků určených nejen dětem. Potřebné informace pak návštěvníci načerpají zejména prostřednictvím videoreportáží s autory výstavy.
 

Výstava: od 18. 4. do 22. 9. 2024

Kde: Expozice Cesta města, Obecní dům, Opava (Ostrožná 46)

Výstavu připravily: Opavská kulturní organizace, p. o., Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Ostravě, a Zemský archiv v Opavě ve spolupráci s dalšími institucemi: Státní okresní archiv Opava, Ústav dějin umění Akademie věd ČR, v. v. i., Filozoficko-přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě, Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Plzni, Muzeum Vysočiny Jihlava.