1784 - Hostina pro biskupa Schaaffgotsche

20.4.2024, 9:00 – 17:00

Zveme vás na Mezinárodní den památek 2024!

1784 - Hostina pro biskupa Schaaffgotsche

Těšit se můžete na program, prostřednictvím kterého se přenesete do doby doznívajícího baroka do roku 1784, kdy České Budějovice vítají prvního českobudějovického biskupa Schaaffgotscheho.

První rok svého pobytu v Českých Budějovicích biskup sídlil v dnešním objektu Národního památkového ústavu na Senovážném nám. 6. Tehdejší majitel domu, hrabě Berchtold, představuje novému biskupovi významné umělce, kteří zásadním způsobem ovlivnili barokní ráz města: sochaře Josefa Dietricha - autora Samsonovy kašny, architekta přestavby budějovické radnice Antona Erharda Martinelliho a malíře Františka Jakuba Prokyše, který v Budějovicích na náměstí bydlel (tradičně ve scénicky ztvárněném podání zaměstnanců NPÚ, ÚOP v Českých Budějovicích).

Atmosféru slavnostního uvítání prvního biskupa v Českých Budějovicích umocní komentovaná ochutnávka dobové gastronomie, kterou připravil Vladimír Tůma, barokní tance v podání souboru Campanello a koncert komorní hudby Žestě 200. Kamenosochařské řemeslo bude po celý den předvádět kameník Tomáš Franta. Ve vstupní galerii NPÚ si návštěvníci prohlédnou výstavu o historii českobudějovického kostela sv. Mikuláše, který v okamžiku založení biskupství v Českých Budějovicích v roce 1785 získal titul katedrála.

Pro děti jsou připravené historické hry - pall mall, házení míčků na cíl, kroužky, kuličkohop. Novinkou bude fotokoutek ve formě panelu s motivem z Maškarního sálu ze Státního hradu a zámku Český Krumlov.

Protože významným počinem v Českých Budějovicích na sklonku 18. století (1795) bylo založení měšťanského pivovaru, bude část programu věnována i jeho historii a současnosti (Pivovar Samson s.r.o.). Zlatým hřebem programu bude naražení dřevěného sudu, na které bude navazovat přednáška o počátcích pivovarnictví v Českých Budějovicích, kterou přednese Daniel Dřevikovský, generální ředitel Pivovaru Samson.

Po celý den budou mít návštěvníci již tradičně možnost posezení v kavárně (profesionální cukrárna s vlastní výrobnou Boršovské dobroty).

Akce bude po celý den profesionálně ozvučená.