Výstava Lublinská škola

26.2.2020, 23:59 – 27.3.2020, 23:59

Výstava téměř třiceti umělců z Lublinu, pohybujících se v prostředí malby a intermédií, se v prostorách galerií GAFU, JÁMA a DŮL MICHAL pokusí odpovědět na otázku, zda má pojetí názvu lublinské školy smysl a zda pro vybrané představitele existují společné rysy mimo místo vzniku.

Cena vstupenky: , , ,  Kč

Výstava bude probíhá ve třech galeriích: Galerie Dolu Michal, GAFU a Jáma10.

Výstava potrvá do 27. 3. 2020.

Otevírací doba GDM: po–pá 12–15

Vstupné: 30,- Kč


LUBLINSKÁ ŠKOLA

Můžeme tak vnímat úctu k významu autorského řemesla, jehož projevy existují v různých tvůrčích postojích každého z nich, ale také hlubokou reflexi různých aspektů současné reality, přírody a zkoumání možností samotného média.


Malba a intermédia jsou nepochybně jednou z dominantních uměleckých disciplín na současné umělecké scéně jak ve světě, tak i v Polsku, včetně Lublinu. Jejich centrem je především Institut výtvarných umění Univerzity Maria Curie Skłodowské. Výstavy se účastní převážně lektoři, absolventi a studenti této univerzity, která vede umělecké vzdělávání téměř padesát let.


V galeriích GAFU a JÁMA uvidíme obrazy v širokém spektru od malby zobrazující projevy přírody a kultury jako nástroje k jejímu poznání, přes experimenty s obrazovou hmotou, přesahující konvenční způsoby použití barvy a používání digitálních prostředků, až po transgresivní rozšiřující se postoje malby. Ve výstavních prostorách bývalého dolu MICHAL budou prezentovány prostorové projekty od forem blízkých klasickému sochařství až po umělecké instalace využívající ready-made i nejnovější technologie. Ukázky dokumentace, filmů nebo doprovodných performativních aktivit umožní komplexní prezentaci obou disciplín z pohledu několika generací lublinských umělců.

Vystavující:
Krzysztof Bartnik
Jakub Ciężki
Mariusz Drzewiński
Jan Gryka
Stanisław Kamiński
Cezary Klimaszewski
Piotr Korol
Donat Kowalski
Mikołaj Kowalski
Jarosław Koziara
Maciej Kusy
Robert Kuśmirowski
Sławomir Marzec
Irena Nawrot
Jerzy Norkowski
Małgorzata Pawlak
Robert Rabiej
Małgorzata Rybicka
Adam Skóra
Radosław Skóra
Zbyszek Stanuch
Kamil Stańczak
Sławomir Toman
Anna Waszczuk
Grzegorz Więcek
Jacek Wojciechowski
Tomasz Zawadzki
Marcin Ziółkowski

Kurátoři:
Robert Kuśmirowski
Sławomir Toman