Hradozámecká noc v Náměšti nad Oslavou - Šalomounova lilie

26.8.2017, 18:00 – 22:00

V reprezentačních prostorách náměšťského zámku bude během Hradozámecké noci instalovaná výstava renesančních květinových vazeb, jejíž autorem je florista Slávek Rabušic.

Cena vstupenky: Součástí prohlídkového okruhu Reprezentační prostory, , ,  Kč

Výstava ponese název Šalomounova lilie, a to proto, že květy lilií byly spolu s růžemi a kosatci v renesanci velmi oblíbené. Ani jméno starozákonního krále Šalomouna se v názvu výstavy neobjevuje nahodile. Šalomouna si připomeneme během Hradozámecké noci i v programu koncertu "Canticum Salomonis" v zámecké knihovně, na němž zazní renesanční skladby inspirované textem tzv. Písně písní ze Starého zákona, která je připisovaná právě králi Šalomounovi.

Lilie byla velmi oblíbenou květinou i dobách starozákonního Judska, Egypta, Persie, Asýrie a Mezopotámie. O liliích nalezneme mnoho odkazů v biblických textech, preferovaná a hojně užívaná byla tato květina i v antickém Řecku a Římě. Není proto divu, že renesance, která se právě antikou v mnohém inspirovala, měla v oblibě i antické květy lilií a růží, jak můžeme zjistit z uměleckých děl renesančních mistrů (Raffael, Botticelli, Michelangelo).

Florista Slávek Rabušic připraví do zámeckých interiérů květinové dekorace vycházející právě z těchto historických pramenů a vrátí tak aspoň na jednu noc renesančního ducha do později proměněných prostor náměšťského zámku.