Přes čáru 2015: festival klaunerie a nekompromisního humoru - Divadlo Bolka Polívky

4.10.2015, 14:00 – 9.10.2015, 21:00

Festival Přes Čáru se v roce 2015 uskutečňuje za finanční podpory statutárního města Brna.

4. 10. ne ve 14.00 open air na Jakubském náměstí

PIERER / tYhle + Emil & Jakub

Zvukově pohybový dialog dvou performerů se dvěma bubeníky.

Vytvořili a účinkují: Florent Golfier, Lukáš Karásek, Emil Machain, Jakub Tengler

Nohy, ruce, ucha, břink! Dvě těla ztroskotaná někde uprostřed ulice, dvě těla, na která dotírá křik hejna dobře naladěných hrnců. Stačí krok a propadneš se do někam. Kolik umíš kroků?

4. 10. ne v 19.00

KOMPONOVANÝ VEČER

Daniel Gulko (USA/ FR): Fou Cheval (Crazy horse)

Koncepce, autor, hraje: Daniel Gulko

Režie, spoluautor: Adèll Nodé-Langlois

Fou Cheval (Crazy horse) je první, kratší verze nového klaunského inscenačního projektu Bottom Daniela Gulka. Základním námětem představení, jehož název by se dal volně přeložit jako bláznivý kůň, je otázka důležitosti lásky v životě člověka. Ne ta romantická, idealistická, toužící nebo vzdychající, spíše láska k sobě samému, láska sebestředná, která se odráží v reakcích nejbližších nebo zůstává v samotě.

Fou Cheval sleduje cestu k poznání, jak milovat sám sebe.

Daniel Gulko, performer americko-francouzského původu, není v České republice poprvé. Několikrát vystupoval se svým novocirkusovým souborem Cahin-Caha na festivalu Letní Letná v Praze. V současné době pracuje se studenty Ateliéru klaunské scénické a filmové tvorby Divadelní fakulty JAMU na jejich absolventském představení.

Filip Teller: Inspirováno láskou

„Hrají": Filip Teller

Divadelní zpověď jednoho „herce" odehrávající se v blízkém kontaktu s diváky. Autorské představení inspirované láskou balancující na pomezí one man show a psychologického striptýzu.

P. S.: Láska je jako vejce.

5. 10. po v 17.00 open air na Jakubském náměstí -  I. repríza

PIERER / tYhle + Emil & Jakub

Zvukově pohybový dialog dvou performerů se dvěma bubeníky.

Vytvořili a účinkují: Florent Golfier, Lukáš Karásek, Emil Machain, Jakub Tengler

Nohy, ruce, ucha, břink! Dvě těla ztroskotaná někde uprostřed ulice, dvě těla, na která dotírá křik hejna dobře naladěných hrnců. Stačí krok a propadneš se do někam. Kolik umíš kroků?

5. 10. po v 19.00

DIVADLO DEMAGO

Hraje: Jiří Maryško

Improvizovaná performance jednoho muže.

Žánry se mísí, atmosféry houstnou; je to jako když kaligraf máchá štětcem namočeným v saké. Přijďte se podívat a zažít představení, které se již nikdy nebude opakovat!

Po představení koncert ve foyer: Emil & Jakub

6. 10. út v 16.00 open air na Jakubském náměstí

SOLDATES / Squadra Sua

Hrají: Lukáš Houdek, Robert Janč, Roman Horák

Námět a realizace: Squadra Sua

Kostýmy: Radka Mizerová

Hudba: Squadra Sua

Pouliční klaunské představení o bojové jednotce tří mužů připravených položit životy...nejlépe do něčeho měkkého...Invaze trojčlenné armády. Velitel a jeho muži – celkem dva. Hrdinové, osvoboditelé, klauni. Nezdolně se vrhají do všech bitev života vojáků. Výcvik, odpočinek, hlad i poslední cigareta. Znají to všechno. Jejich svaly nejsou možná z oceli, sem tam je v nich ale kus olova. Ničivý rádius jejich zbraní je vždycky delší, než o kolik budete schopni uskočit. Jejich konflikt nemá stran. Rozpoutají....Vás.

6. 10. út v 19.00

HANDICOPS / Squadra Sua

Režie: Aitor Basauri

Hrají: Lukáš Houdek, Robert Janč, Roman Horák

Dámy a pánové, vítejte za mřížemi. Malá cela. V ní Bert, Aš a Man toužící po svobodě. Tři klauni k smíchu a k pláči, jejich absurdní a směšný život v nejmenované věznici, která by mohla být třeba daleko od vás, anebo někde blízko, anebo jen ve vaší hlavě.

Vše se řídí slovy Johna Carlose: „Život má začátek a konec. Začátek ani konec není důležitý. Důležité je jen to, co děláš mezi tím...“

Třetí díl hrdinské trilogie klaunského tria Squadra Sua.

7. 10. st v 19:00

DNA / Divadlo Bolka Polívky

Autor a režie: Bolek Polívka

Hrají: Anna Polívková, Bolek Polívka, Jaromír Barin Tichý, Jiří Fretti Pfeifer

„To jsou samé drogy, čuchání, injekce, člověk je rád, když se mu podaří vychovat normálního alkoholika!“

DNA, jako slovo, jsou jen tři písmena... DNA, jako titul, představuje tři prvky s důležitým významem pro novou autorskou hru Bolka Polívky. DNA je šroubovice genetických informací, nositel dědičnosti mezi otcem a dcerou. Dna, to je také choroba, která se táhne celým životem a občas ho v nejnevhodnější okamžik ovlivní. A jsou tu i jiná dna. Chvilky, na které se snažíme zapomenout, ale nedaří se nám a připomínáme si je. Dna osobní, vztahová i existenční.

Přijďte se přesvědčit, že na všechna dna světa se dá dívat i s nadhledem!

Divadelní zpracování generačního střetu otce a dcery, kde ON (Bolek Polívka) a ONA (Anna Polívková) prožívají všední satiru života. Jako herečtí kolegové společně tráví čas v šatně a sem tam si odběhnou na scénu. Nebo už na scéně jsou? ON je chátrající, životem prozkoušený muž, který rád poučuje a vrtá do života svému potomkovi. ONA má pocit, že její zploditel je paranoidní šťoural. Oba ovšem spojuje upřímné „mít rád, i přestože…“.

Nová komedie s autobiografickými prvky je plná gagů, klaunských a divadelních výstupů a efektů, typické improvizace i charakteristického humoru Bolka Polívky, který půvabně osvěžuje jeho dcera, Anna Polívková.

8. 10. čt v 19.00

KRASAVICE INTERKONTINENTÁLNÍ – ARTE ET MARTE / La Fabrika

Autor a režie: Martha Issová, Anna Polívková

Hrají: Martha Issová, Anna Polívková

Klaunské duo o přátelství.

Na počátku bylo velké přátelství. A snaha vyvrátit tezi, že ženské komické duo nemůže existovat. Již samotná podstata ženské přirozenosti totiž nedovolí osobě něžného pohlaví připustit, že by mohla být hloupější, nešikovnější nebo snad dokonce ošklivější, než ta druhá. Během zkoušení se potvrdilo, že tato machistická teze platí. Z toho důvodu spolu přestaly hlavní aktérky komunikovat a vzniklo tak spíše neverbální představení o přátelství a to nejen o jeho světlých, ale i stinných až temných stránkách. Krom 2D animací nabízí i přízemní akrobacii, tanec, postýlkovou scénku, pláč, řev, zpěv. To jsou Krasavice Interkontinentální. Arte et Marte.

"Střet Anny Polívkové a Marthy Issové v autorské klauniádě je nepochybně jedním z divadelních počinů roku...."

- INSTINKT. "Divák odchází z divadla a ještě pár hodin se nemůže přestat usmívat." - MF DNES.

9. 10. pá v 19.00

RE-KABARET III. vydání PREMIÉRA

Koncepce: Vojtěch Fatka

Účinkují: Jaromír Barin Tichý, Jiří Fretti Pfeifer, Jiří Ressler, Michal Isteník / Vojtěch Blahuta, Filip Teller, Mirek Sýkora, Jarka Sýkorová, Ondřej Klíč, Michal Chovanec, Lukáš Karásek, OSLER a další hosté  

Závěrečný večer festivalu PŘES ČÁRU

Komponovaný večer plný klaunských gagů, komických scének a dobrého humoru.

Prudce zábavný, lehce návykový, drze společenský, nekompromisně satirický, pravidelný občasník plný gagů, stand-upů, klaunerií, hudby a pohybu. Na jednom jevišti se v jeden večer potkají známí i neznámí, mladí i věkem protřelí, mistři současní i budoucí, aby Vám předvedli kus ze svého umění a utkali se v klání o Váš smích. Vaše pravidelná dávka humoru, kterou Vám doporučí každý smyslů přítomný lékař.

Přístupné pro všechny od 15 do 150 let!

Po představení koncert ve foyer.