Mezinárodní hudební festival MORAVIA MUSIC FEST 2015

2.10.2015, 20:30 – 14.11.2015, 22:00

Mezinárodní hudební festival MORAVIA MUSIC FEST každoročně představuje návštěvníkům široké spektrum špičkových hudebních interpretů z oblasti jazzové hudby a příbuzných žánrů.

Festival má velice silnou mezinárodní účast. Z minulých ročníků můžeme jmenovat například Victora Baileyho (kytara, 2 ocenění Grammy), Ernie Watts (saxofon, ocenění Grammy), Kurt Elling (zpěvák označovaný za nejlepšího jazzového zpěváka v současné době na světě, držitel Grammy), bubeník Brian Blade, Scott Colley, Fred Wesley (držitel Grammy a dlouholetý trombonista Jamese Browna), Antonio Sanchez (čtyřnásobný držitel Grammy), Maceo Parker (americký saxofonista se svou kapelou – dle jeho slov nejštíhlejším orchestrem na světě). V loňském roce se festival prezentoval tématem „Jazz voices“ a v rámci programu představil širokou škálu vokálního jazzu od tuzemských stálic jako je Ondřej Havelka a jeho Melody makers přes britské miláčky The King´s singers, kteří představili své nové jazzové album, polskou hvězdu Annu Mariu Jopek (PL) až po držitele Grammy s 25-ti letém působení na hudební scéně New York Voices (USA), kteří vystoupili s profesionálním brněnským B-SIDE BANDem a v rámci koncertu pokřtili novou jazzovou instrumentální desku B-SIDE BANDu s názvem Meeting point. Jako host si s nimi zazpíval Vojtěch Dyk. Vrcholem celého festivalu byli světově proslulí TAKE 6 (USA), kteří mají na svém kontě celkem 10 cen Grammy a jsou považováni za nejlepší vokální skupinu na planetě.

V letošním již 8. ročníku přivítá na brněnské půdě nejlepší big band všech dob, legendární The Count Basie Orchestra, kteří letos slaví své 80. výročí. O jejich kvalitách vypovídá celkem 18 cen Grammy a zásadní podíl v seznamu jazzových standardů, kdy tzv. „basieovky“ jsou jedny z nejhranějších big bandových skladeb. Od Billie Holiday po Binga Crosbyho, Franka Sinatry po Nat Cole Kinga, Sarah Vaughan po Ellu Fitzgerald, Tonnyho Bennetta po Sammy Davis Juniora, vždy nabízel Count Basie Orchestra svůj charakteristický zvuk a swingoval za zády nejlepším zpěvákům moderního věku. V současné sestavě big bandu figuruje solidní množství instrumentalistů, které v minulosti najmul sám Count Basie, například saxofonista John Williams, bassista James Leary a famózní zpěvačka s podmanivou barvou hlasu CarmenBradford.

Více informací o festivalu MORAVIA MUSIC FEST 2015.