Letní Žižkovská Noc 2015

26.6.2015

Letní Žižkovská Noc vás z temných zákoutí Žižkovských podzemních klubů, hospod a barů vytáhne do světla několika open-air scén, rozesetých po celé této kouzelné městské části!

Prvními potvrzenými kapelami pro letní Žižkovskou Noc jsou:
Za domácí scénu:

Houba - punk rock
The Spankers - ska/reggae
Vložte Kočku- electronica

Ze zahraničí k nám přijede grindcore z Nové Kaledonie - Analkholic a hrdinové zimního festivalu, hardcore punkoví DEAD NECK z Anglie!
Žižkovská Noc se vždy snažila být otevřeným místem pro všechny - návštěvníky, místní obyvatele, kapely z celého světa, divadla i básníky. Těch několik festivalových večerů jasně dokázalo, že je možné se na Žižkově bez problémů potkávat v tvůrčí atmosféře a společně něco budovat bez rozdílu národnosti, etnického původu nebo sexuální orientace.

Po každém večeru přijde i ráno a vystřízlivění. Během pěti let na Žižkově jsme stihli poznat i nedostatky této jinak malebné čtvrti: vandalismus, přebujelou byrokracii, pouliční kriminalitu, alkoholismus, gambling, všudepřítomné zastavárny, xenofobii, rasismus, nebo vylučování sociálně slabých a znevýhodněných.
Jasně si uvědomujeme, že Žižkov není jen jedna velká party, ale že to je i mnoho problémů, které se dají řešit a ne jen tupě nadávat z hospody od sklenice piva. Každý, kdo tyto problémy pomáhá aktivně řešit, má náš obdiv a plnou podporu.

Jedním z takových subjektů je i nízkoprahový klub Husita, který v srdci Žižkova pomáhá těm nejdůležitějším - ohroženým dětem nehledě na rasu či náboženství. Každý den, každý týden, ne jen během koncertů. Stejně jako místní sdružení Food Not Bombs, které bezplatně vaří jídlo pro ty, kteří se jakkoliv dostali do tíživé životní situace a teplé jídlo je pro ně luxus. Komunitní zahrada Meduňka, infocentrum Salé i Panoptikon Barikáda aktivně pomáhají šířit porozumění namísto nenávisti. Autonomní sociální centrum Klinika chystá několik projektů od veřejné jídelny po lidovou univerzitu.

Chceme ukázat, že Žižkov není jedna velká diskotéka, ale unikátní místo, kde se problémy řeší pozitivní cestou. A proto bude letní Žižkovská Noc věnována právě těmto tématům. A samozřejmě i hudbě a divadlu - těšte se minimálně na deset scén pěkně na sluníčku i v klubech. A jasný vzkaz pro všechny rasisty, xenofoby a homofoby - nejste na naší akci vítáni.