Gateway to Space neboli Brána do vesmíru - nejrozsáhlejší světová výstava o kosmu k vidění v Praze

12.3.2015, 10:00 – 31.5.2015, 18:00

Unikátní výstava, jejíž vznik a fungování zaštiťuje americká organizace NASA, otevřela své brány ve čtvrtek 12. 3. 2015. Výstava se zaměřuje na nejzásadnější události a okamžiky v oblasti kosmonautiky a dobývání vesmíru. Svým rozsahem a obsáhlostí nemá výstava v České republice obdoby - nic většího zde nebylo nikdy k vidění.

Do Prahy přiletí výstavu slavnostně otevřít americký kosmonaut Charles Duke, jenž v roce 1972 úspěšně přistál s posádkou letu Apollo 16 na měsíci. Duke společně s kolegou Johnem Youngem strávil na povrchu měsíce celkem 71 hodin. Charles Duke se tak stal desátým člověkem v historii, který kdy na měsíc vstoupil. V Praze Charles Duke stráví celý den a v dopoledních hodinách slavnostně otevře výstavu Brána do Vesmíru.

Mezi nejzajímavější exponáty, které budou v prostorách Křižíkových pavilonu na pražském Výstavišti-Holešovice k vidění, patří skutečný kámen z měsíce, který na zemi dopravila posádka kosmické lodi Apollo 15, skafandry legendárních kosmonautů, lunární vozítko Rover, část orbitální stanice MIR, část orbitální stanice ISS, autentický simulátor pilotní kabiny raketoplánu, mnoho interaktivních exponátů pocházejících z výcvikových středisek NASA a mnoho mnoho dalšího. Na výstavě budou do 28. června k vidění zajímavé artefakty pocházející se sbírek americké kosmické agentury NASA i z dob sovětské éry.

Více informací o výstavě naleznete na www.branadovesmiru.cz