Svátky hudby v Praze - VÁCLAV HUDEČEK a jeho hosté - Piano nejen vážně

17.3.2015, 19:30 – 21:30

Po úspěšném zahájení bude třiadvacátý cyklus Svátky hudby v Praze v listopadu pokračovat svátkem klavírním. Piano nejen vážně představí v úterý 25. 11. v sále Pražské konzervatoře úspěšný český pianista Ivo Kahánek spolu se svým žákem, zázračným žilinským hochem Martinem Chudadou. Chybět nebude ani hostitel houslista Václav Hudeček.

Mladý český klavírista Ivo Kahánek rychle získal pověst jednoho z nejpozoruhodnějších umělců své generace. Je znám širokou výrazovou paletou i výjimečnými virtuózními schopnostmi, které uplatňuje v repertoáru od baroka po soudobou hudbu. Po vítězství na soutěži Pražské jaro získal ocenění v mnoha významných kláních u nás i v cizině. Po úspěšných debutech na festivalu Beethovenfest v Bonnu a na Pražském jaru obdržel pozvání od Symfonického orchestru BBC k vystoupení na festivalu BBC Proms v londýnské Royal Albert Hall, kde s úspěchem v srpnu 2007 pod taktovkou Jiřího Bělohlávka provedl Klavírní koncert č. 4 „Inkantace“ Bohuslava Martinů.  Kromě toho úspěchu Kahánek spolupracuje pravidelně s Českou Filharmonií a má za sebou úspěšná vystoupení s BBC Scottisch Symphony Orchestra Glasgow, Orchestrem WDR Kolín nad Rýnem, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Pražskou komorní filharmonií, Filharmonií Brno a mnoha dalšími. Z významných dirigentů, s nimiž vystoupil, jmenujme alespoň Pinchase Steinberga, Vladimíra Ashkenazyho, Jiřího Bělohlávka, Zdeňka Mácala či Jiřího Kouta.

Klavír je ve schopnosti vyjádření hudební představy možná nejvíce mnohovrstevnatým nástrojem. Umí být vypravěčem i aktérem, orchestrem i zpěvákem, dokáže vyjádřit nejsubjektivnější hnutí mysli stejně jako objektivní ‚kosmický‘ pohled na svět. Vše záleží jen na pianistově schopnosti pochopit vnitřní energii každého díla a co nejautentičtěji ji předat dál. Tenhle efekt pootevření skrytého světa a napojení se na něj – nikoli vytváření – mně připadá nesmírně vzrušující,“ říká Ivo Kahánek, kterého krátce před vystoupením na Svátkách hudby čeká debut s jedním z nejlepších orchestrů světa, Berlínskou filharmonií pod taktovkou sira Simona Rattla, a to opět s Martinů Inkantací.

Kahánek představí na svátečním koncertu také své želízko v ohni, kterým je teprve třináctiletý klavírista Martin Chudada. Tento rodák z Žiliny začal hrát na klavír již ve svých šesti letech a záhy se stal mimořádným žákem tamní konzervatoře. Koncertně debutoval již v deseti letech. Kromě konzervatorního vzdělání sbírá Martin zkušenosti i jako účastník různých mistrovských kurzů. Na svém kontě má úctyhodný počet předních umístění v řadě mezinárodních soutěží v Itálii, na Slovensku i v Čechách, a také koncertních vystoupení doma i v zahraničí. Jeho rozvoj je již několik let podpořen granty ze Středoevropské nadace CEF.

Sváteční večer s nevážným pianem načne Beethovenova Sonáta pro housle a klavír op. 30 č. 3 a Lyrické kusy Edvarda Hagerupa Griega. V druhé polovině koncertu zazní rozverný Ježkův Bugatti step, Milhaudův Scaramouche, Albénizova Španělská suita a závěrem i Preludia Sergeje Rachmaninova. Zažijte neobyčejný večer v klavírních barvách.

Vstupenky na koncerty cyklu Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, jsou v prodeji v sítích Ticketportal a Ticketpro. Více informací najdete na www.svatkyhudbyvpraze.cz.