XXII. Hrnčířský jarmark v Kunštátě

20.9.2014 – 21.9.2014, 23:59

V roce 1993 se město Kunštát stalo pořadatelem I. Hrnčířského jarmarku. Byl jednodenní a představilo se zde kolem 20 prodejců keramiky a jiného řemeslného zboží z nejbližšího okolí.

Uzávěrka přihlášek byla do 30. dubna 2014.

Potvrzení účasti budeme rozesílat do konce měsíce června 2014.

O rok později se jarmark zahajoval již v pátek s účastí 45 prodejců a od roku 1995 Kunštát žije jarmarkem od pátku do neděle. Vymezil se i charakter jarmarku a to pouze na keramické výrobky.
Vítáme každým rokem prodejce z celé ČR a jejich zboží si prohlédne na 15.000 návštěvníků. Získal si také svůj respektovaný termín, s kterým se počítá – a to vždy 3. víkend v měsíci září.

Přípravy jsou v plném proudu – přihlášky k účasti, kulturní program, nezanedbatelné je i technické zázemí prodejců i návštěvníků. Máme radost, že tradice jarmarku vstoupila do své druhé desítky s tak obrovským zájmem ze strany keramiků i návštěvníků – je prezentován jako druhý největší Hrnčířský jarmark v republice – v posledních letech byl zájem keramiků tak velký, že z kapacitních důvodů již nemůžeme umožnit všem zájemcům představit své výrobky.

 

Ve dnech jarmarku se tedy náměstí Krále Jiřího změní v otevřené hlediště i jeviště, jeho plochu zaujmou stánky s keramickým zbožím. To vše po celé dva dny doplňuje bohatý kulturní program. Snažíme se návštěvníkům představit atraktivní a zajímavé umělce, kteří svým vystoupením doplní atmosféru jarmarečních dnů. Hrnčířský jarmark je organizačně velmi náročnou akcí, ale i velkým svátkem pro kunštátské obyvatele, kteří se aktivně podílí na jeho přípravách.

Věříme, že i v letošním roce se podaří organizátorům sestavit jarmark tak, aby se stal skutečnou přehlídkou řemeslného umění a nabídne návštěvníkům nepřeberné množství tvarů a glazur na užitkové i dekorativní keramice. Zůstane nejen „prodejní“ akcí, ale i místem setkání s přáteli a potvrdí se tak slova zpěváka Jarka Nohavici, kteří při svém koncertě v Kunštátě řekl: „...ty hrnky přitahují dobrý lidi.“

Na shledanou v Kunštátě!