Stodola plná řemesel - Podbrdské muzeum

Součástí rozsáhlého muzejního komplexu je tzv. stodola, jejíž prostory slouží k postupnému vytváření interaktivních expozic, které dokumentují typická místní řemesla.

Stodola plná řemesel - Podbrdské muzeum
  • Adresa:
    Palackého 10
    Rožmitál pod Třemšínem 262 42

Velkým specifikem Rožmitálska a dalších oblastí Podbrdska bývalo cvočkařství. Díky potřebě železného drátu bylo příhodné domáckou ruční výrobu hřebíků koncentrovat kolem železářských hutí, a to oblast Brd dokonale splňovala. Cvočkařský veřtat, doplněný o expozici věnovanou cvočkařství, je plně funkční a návštěvníci mohou při různých příležitostech nejen vidět práci cvočkaře, ale i si sami vyzkoušet toto dnes již zapomenuté řemeslo.

Muzejní truhlárna představuje návštěvníkům celý soubor truhlářských nástrojů a náčiní, které používali naši předkové ještě na konci 20. století. Kromě dlát, hoblíků a pil je součástí dílny také funkční napařovací válec na ohýbání dřeva.

K významným průmyslovým odvětvím na Podbrdsku patřila výroba litiny. Slévárnu, v níž se odlily tisíce křížů a další umělecká díla, ale i užitková litina, dnes připomíná pouze více než 20 metrů vysoký cihelný komín a tato expozice.