Den mělnického podzemí

22.3.2023, 10:00 – 17:00
Výročí 15 let od zpřístupnění mělnického podzemí se studnou pro veřejnost.
V den výročí, 22. 3. 2023, se koná Den otevřených dveří, vstup pro veřejnost bude zdarma, z důvodu očekávaného velkého zájmu jsou nezbytné rezervace předem na tel. +420 602 679 552.
Pro děti, které navštíví podzemí, je připravena tajná dobrodružná rodinná hra Štěňátka ohnivého psa, která potěší všechny malé příznivce podzemí, tajemství, pověstí a populární stavebnice Lego. Hra je časově omezena do rozebrání všech cen pro účastníky. Podrobné informace budou k dispozici pro děti a jejich doprovod v TIC Mělník při návštěvě Mělnického podzemí.
K významnému výročí připravilo Turistické informační centrum Mělník, které organizuje komentované prohlídky podzemím, pro návštěvníky novinky. Ocenit mohou tiskoviny včetně nového informačního letáku a kapesních kalendáříků, sadu tří pohlednic s rozšířenou realitou, i aktualizovanou dětskou trasu městem s luštěním tajenky s odměnou v podobě magnetu s motivem ohnivého psa, strážce podzemního pokladu z mělnické pověsti, ve čtyřech různých motivech. Originálním zcela novým suvenýrem, připraveným speciálně pro tuto příležitost, budou malé skleněné lahvičky obsahující vodu z mělnické studny – nejširší studny v ČR, ručně vytaženou z hloubky 37,5 m (vzdálenost přístupové podzemní chodby a hladiny vody ve studni).
Historická mělnická studna, která ve středověku bývala jediným zdrojem pitné vody pro celé středověké město, dodnes udivuje svými mimořádnými rozměry. Její průměr u hladiny, 4,54 m, znamená, že se jedná o nejširší známou studnu České republiky. Studna situovaná pod náměstím Míru, kde je její poloha vyznačena skleněnou deskou v kovovém rámu uprostřed soustředných kruhů dlažby, je dnes přístupná pouze podzemní chodbou. Její návštěva je možná v rámci komentovaných prohlídek Mělnického podzemí, které se konají z Turistického informačního centra Mělník. Zpřístupnění části historického podzemí včetně chodby ke studni pro veřejnost proběhlo v roce 2008 symbolicky 22. 3., kdy si svět připomíná Den vody.
Letos podzemí slaví již 15 let od zpřístupnění. Během této doby se mělnické podzemí a studna dostaly do povědomí veřejnosti, prohlídky se staly vyhlášenou, v současnosti již mezinárodně známou turistickou atraktivitou, reprezentující město Mělník a Českou republiku a dovednost jejích obyvatel už od středověku.