Americká nezávislá zima za 00,00 Kč v kině Kavalírka

2.12.2022, 18:00 – 4.12.2022, 23:00

První a nejlepší přehlídka americké nezávislé kinematografie. Výrazné tituly známých tvůrců, přednášky, workshop kritického psaní, kvalitní jídlo a pití.

Program:

2.12.
18:00 Bezstarostná jízda 

(Easy Rider)
1969, USA, 95 min
režie: Dennis Hopper
hrají: Peter Fonda, Dennis Hopper, Jack Nicholson

Režijní debut bývalé hvězdy teenagerovských filmů Dennise Hoppera, ohlásil příchod nového hlasu ve filmu, který se rozzlobeně postavil proti mainstreamu. Po filmové cestě napříč krajinou - s radikálním střihem ve stylu nové vlny, outsiderským rockovým soundtrackem, objevným výkonem mladého Jacka Nicholsona a výbušným závěrem - už nikdy nebude americký road trip stejný.
 
20:00 Přelet nad kukaččím hnízdem 
(One Flew Over the Cuckoo’s Nest)
1975, USA, 133 min
režie: Miloš Forman
hrají: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Will Sampson, Brad Dourif, Danny DeVito, Christopher Lloyd
Když je Randle Patrick McMurphy převezen na vyšetření z vězeňské farmy do psychiatrické léčebny, předpokládá, že to bude méně omezující prostředí. Jenže psychiatrické oddělení řídí železnou rukou sestra Ratchedová, která své pacienty drží v šachu týráním, léky a elektrokonvulzivní terapií. Souboj vůle mezi vzpurným McMurphym a nepružnou Ratchedovou brzy ovlivní všechny pacienty oddělení.
 
22:30 Hudba: DJ Tomáš Bojar 
3.12. 
16:00 Zapadákov 
(Badlands)
1973, USA, 95 min
režie: Terrence Malick
hrají: Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates
Terrence Malick ve svém impresionistickém snímku o proslulém vražedném řádění Charlese Starkweathera z konce 50. let minulého století využívá příběh sériového vraha jako odrazový můstek pro přímočarou teenagerskou romanci, kterou láskyplně a s osobitostí ztvárnili Martin Sheen a Sissy Spaceková. Film představil mnoho prvků, které Malickovi vynesly jeho vášnivé následovníky: enigmatický přístup k vyprávění a postavám, neobvyklé použití voice-overu, střetávání lidského násilí s přírodními krásami, poetické zkoumání amerických snů a nočních můr. Tento debut dal vzniknout bezpočtu napodobenin, ale žádná se nevyrovnala jeho zvláštní vznešenosti.
 
18:00 Mimo zákon 
(Down by Law)
1986, USA, Německo, 107 min
režie: Jim Jarmmusch
hrají: Tom Waits, John Lurie, Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Ellen Barkin
Hříčkou osudu se v louisianském vězení setkávají tři smolaři: nezaměstnaný diskžokej (Tom Waits), neúspěšný pasák (John Lurie) a tvrdohlavý italský turista (Roberto Benigni). Film Mimo zákon, který Jim Jarmusch popisuje jako „neo-beatnickou noirovou komedii“, je trochu noční můrou a trochu pohádkou. Vyniká skvělými hereckými výkony a nádhernými černobílými záběry kameramana Robbyho Müllera.
 
20:00 Gauneři 
(Reservoir Dogs)
1992, USA, 99 min
režie: Quentin Tarantino
hrají: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Steve Buscemi
Šest zločinců s pseudonymy, kteří se navzájem neznají, je najato, aby provedli dokonalou loupež diamantů. Ta se změní v krvavou léčku, když se ukáže, že jeden z mužů je policejní informátor. Na schůzce ve skladišti se přeživší, kteří si uvědomují, že to na ně někdo ušil, snaží najít zrádce ve svém středu. Reservoir Dogs je skepticky současný. Quentin Tarantino ve svém prvním celovečerním filmu ukazuje, že má bujnou fantazii, ale také sílu a talent ji ovládat.
 
22:00 Noc na zemi
(Night on Earth)
1991, USA, Francie, Velka Británie, Německo, Japonsko, 129 min
režie: Jim Jarmusch
hrají: Gena Rowlands, Winona Ryder, Armin Mueller-Stahl, Giancarlo Esposito, Rosie Perez
Pět měst. Pět taxíků. Množství cizinců v noci. Jim Jarmusch shromáždil mimořádné mezinárodní herecké obsazení pro tento kvintet pomíjivých příběhů o městském stěhování a existenciální úzkosti, které jsou inscenovány jako setkání taxikářů s jejich pasažéry. Noc na Zemi, překračující časová pásma, kontinenty a jazyky, se proplétá mezi scénami bujaré komedie, noční poezie a pochmurného fatalismu, které doprovází náladový soundtrack Toma Waitse. Jarmuschův láskyplně pokřivený pohled na lidstvo ze sedadla spolujezdce je jedním z jeho nejpůvabnějších a nejoblíbenějších filmů, který je volnou ukázkou kosmopolitní šíře jeho představivosti.
 
4.12.
13:00 Workshop kritického psaní
Workshop se zaměří na vybraná díla amerického nezávislého filmu posledních třiceti let s akcentem na neotřelá témata a způsoby vyprávění. Cílem bude účastníky a účastnice vést k trefnému vystižení ojedinělosti daného díla textovou formou. Workshop probíha od 13:00 do 16:00. Krátký text vznikne přímo na místě, proto prosíme, doneste si vlastní laptop sebou. Kapacita workshopu je omezena, registrujte se na: [email protected]
Workshop je součástí projektu Kritický pařník, který je podpořen Fondy EHP a Norska.
Jana Bébarová
Filmová a literární nadšenkyně. Šéfredaktorka online magazínu o filmu a nových médiích 25fps, vyučující na ateliéru Audiovizuální tvorba FMK UTB ve Zlíně. Členka Sdružení české filmové kritiky a FIPRESCI. Dramaturgyně Noir Film Festivalu.
 
16:30 Přednáška Sofia Coppola a další výjimečné tvůrkyně amerického filmu 

O významu díla Sofie Coppoly a dalších tvůrkyň americké nezávislé kinematografie pohovoří Jana Bébárová.
Přednáška jsou součástí projektu Kritický pařník, který je podpořen Fondy EHP a Norska.

18:00 Smrt panen 
(The Virgin Suicides)
1999, USA, 97 min
režie: Sofia Coppola
hrají: James Woods, Kathleen Turner, Kirsten Dunst, Josh Hartnett, Danny DeVito
Sofia Coppola tímto celovečerním debutem představila svou osobitou vizi, v níž zkoumá estetiku ženskosti a zároveň osvětluje vnitřní život mladých žen. Smrt panen vyvolává nevýslovnou melancholii dospívající touhy a nudy. Film je příběhem o sebevraždě pěti sester Lisbonových, které dusila pravidla jejich přehnaně starostlivých náboženských rodičů. Je vyprávěn prostřednictvím kolektivní vzpomínky skupiny mužů, kteří byli v té době chlapci a dodnes touží pochopit, co se stalo. Film zajistil své režisérce místo v americké nezávislé kinematografii a stal se základem dospívání.
 
20:00 Ztraceno v překladu 
(Lost in Translation)
2003, USA, Japonsko, 102 min
režie: Sofia Coppola
hrají: Bill Murray, Scarlett Johansson, Anna Faris
Druhý film Sofie Coppolové Ztraceno v překladu, který vznikl na základě jejích vlastních zážitků z Tokia, představil světu jedinečný filmový pohled. Bill Murray v něm ztvárnil stárnoucí filmovou hvězdu Boba, který přijede do Tokia, kde má účinkovat v reklamě na whisky Suntory. Během svého pobytu přemýšlí o své identitě, vztazích ve svém životě a izolaci, kterou pociťuje prostřednictvím nového vztahu s Charlotte, stejně osamělou mladou absolventkou vysoké školy. Ta netuší, co by chtěla v životě dělat. Odcestovala do Tokia se svým manželem fotografem, s nímž se cítí být osamělá. Vztah Charlotty a Boba se pohybuje někde na hranici mezi přátelstvím a romantikou. Oba nacházejí vzájemnou spřízněnost jako dva lidé unášeni proudem osamění.
 
Kde: kino Kavalírka, Plzeňská 210