Hvězdné nebe v Kutné Hoře

10.7.2022, 10:00 – 9.10.2022, 18:00

Výstava Hvězdné nebe, mapuje spolupráci královédvorského textilního továrníka Josefa Sochora a jeho synů s vůdčími osobnostmi tehdejší umělecké scény, bude od 10. července k vidění v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře.

Cena vstupenky: 200 plné vstupné, 100 snížené vstupné - v rámci vstupného do celého objektu  Kč

Vedle Františka Kysely, autora stejnojmenné monumentální textilii zobrazující postavení nebeských těles v den vzniku samostatného Československého státu, se v expozici objeví práce Aloise Fišárka, Aloise Wachsmana, Jiřího Trnky, Karla Svolinského, Josefa Čapka, Toyen nebo Marie Fischerové-Kvěchové. Součástí výstavní koncepce je mimo jiné snaha upozornit na příběhy materiálů a také poskytnout návštěvníkům vhled do designérské praxe.

Výstava je rozčleněna do dvou tematických celků: Život a umění a Proces. Zatímco první představuje život rodiny, její vztah k umění i spolupráci textilního tisku s výtvarníky, druhá je zaměřena na historii firmy a proces vzniku produktu od tvorby návrhu až po jeho propagaci. Právě v druhé části expozice je vytvořena replika firemní kreslírny, která nejenže zprostředkuje atmosféru doby, ale také poslouží jako interaktivní prostor, kde si návštěvníci budou moci vyzkoušet práci designéra a vytvořit vlastní návrh textilních vzorů. Hvězdné nebe je třetí ze série čtyř výstav, které v roce 2022 realizuje v Čechách, na Moravě a na Slovensku Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze v rámci grantového projektu Umění a průmysl: Opomíjené regionální osobnosti podnikatelů coby hybatelů hospodářského pokroku Československa, jejich význam a spolupráce s umělci, architekty a designéry.

Projekt vznikl ve spolupráci s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze. Nechte se (s)vést uměním!