Festival NODO zve na operu na sjezdovku i do bývalé továrny

25.6.2022 – 30.6.2022, 23:59

Dovoluji si Vám zaslat informace k ostravskému bienále nové opery NODO, které se uskuteční ve dnech 25. až 30. června. Festival opět prokáže, že operní žánr má i v roce 2022 své místo. Během sedmi večerů nabídne osm světových a českých premiér hudebního divadla současnosti v podání umělců z Česka, ale i z Polska, Německa, Itálie, Slovenska, USA a Velké Británie.

Stejně jako v jiných uměleckých oblastech se i v současné opeře rezonují aktuální společenská témata. Festival otevře v Divadle Jiřího Myrona dílo Salvatora Sciarrina Superflumina, ve které se odráží témata samoty a opuštěnosti i bezdomovectví. Dalším mimořádným diváckým zážitkem bude jistě uvedení světové premiéry experimentální opery Nulanus slovenského skladatele Miroslava Tótha, který se uskuteční ve Ski areálu v Palkovicích nedaleko Ostravy. Opera rozehrává variace na téma umělá inteligence, život ve vesmíru nebo budoucnost naší civilizace.

Přehlídka letos vyvrcholí zvukově-prostorovým monumentem Prometeo. Tragédie slyšení. Jeho autorem je přední italský skladatel 20. století Luigi Nono. Prostor rozezní čtyři orchestry se dvěma dirigenty, pěvecký sbor, řada instrumentálních i vokálních sólistů, narátoři a rozsáhlá elektronická aparatura. To vše na osmi v několika metrech nad zemí vyvýšených pódiích, v majestátném prostoru krytého náměstí Trojhalí Karolina v centru Ostravy.