Veselí nad Moravou leží v samotném srdci Slovácka

20. únor 2024, 12:10
Veselí nad Moravou leží v samotném srdci Slovácka

Veselí nad Moravou je malebné město nacházející se v Jihomoravském kraji, leží na břehu řeky Moravy.

Historie města Veselí nad Moravou má dlouhou historii sahající až do středověku. Později se zde vyvinulo osídlení a Veselí se stalo významným regionálním centrem. Ve městě najdete různorodou architekturu z různých historických období, včetně zachovalých historických domů a kostelů. Veselí nad Moravou je známé svými folklórními tradicemi a kulturními akcemi, které odrážejí bohatou lidovou kulturu regionu. Okolí města nabízí možnosti pro rekreační aktivity, jako jsou pěší túry, cyklistika a vodní sporty na řece Moravě.

Zajímavá místa ve Veselí nad Moravou

Městské muzeum Veselí nad Moravou

Budova muzea v nejstarší městské části ukrývá sbírky z okolí města Veselí nad Moravou a z Horňácka. Archeologické nálezy dokladují kontinuitu osídlení města i regionu od starší doby kamenné až po středověk. Historické sbírky představují dějiny města od doby založení hradu a osady u Moravy. Národopisná část prezentuje krásu lidových oděvů, rozmanitost lidové keramiky, nábytku, výšivek a kraslic.

Baťův kanál

Baťův kanál je nejvýznamnější turistická atrakce ve Veselí nad Moravou. Baťův kanál je velmi oblíbeným cílem turistů, především pro možnost plavby. Návštěvníci mohou absolvovat plavbu třeba na vypůjčeném malém motorovém člunu, který si řídí sami a proplouvají si tak vodní cestou dle svých představ.

Hvězdárna

U Baťova kanálu se nachází také hvězdárna, ve které se můžete přiučit novým poznatkům z pohledu astronomie. Pořádají zde odborné přednášky a pozorování noční oblohy. 

Zámek a zámecký park

Zámek ve Veselí nad Moravou byl původně vybudován jako vodní hrad kolem poloviny 13. století a tím se řadí k nejstarším hradům na moravském území. Jeho areál s parkem a bažantnicí je chráněn jako kulturní památka. Krásným místem je také zámecký park, v jeho blízkém okolí si můžete prohlédnout řadu historických památek nebo se můžete jen tak projít mezi vzácnými starými stromy, exotickými dřevinami, navzájem propojenými jezírky s ostrůvky a můstky, fontánou s vodotryskem i s dřívější bažantnicí, dnešním dolním parkem.

Vodní elektrárna

Vodní elektrárna se nachází v těsné blízkosti veselského zámku. Jedná se o unikátní technickou památku, která byla vystavěna v počátku minulého století.

Bartolomějské náměstí a kostel svatého Bartoloměje

Postaven byl v letech 1733-1741 v nejstarší části města – dnes Bartolomějské náměstí. Ve středu náměstí, na kterém stojí kostel, můžete vidět sousoší Panny Marie s Ježíškem.

Kostel svatých andělů strážných a klášter Servitů

Velmi významná barokní památka je spojena s tehdejšími majiteli veselského panství manžely Želeckými z Počenic. Ve farní zahradě si můžete prohlédnout další zajímavost – dvoje sluneční hodiny. Před kostelem se nachází sousoší slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje.

Židovský hřbitov

V blízkosti kostela sv. Andělů strážných se nachází židovský hřbitov založený roku 1784. Dochovalo se zde okolo dvou set náhrobních kamenů, nejstarší z nich pocházejí z konce 18. století. Naleznete zde i památník obětem holokaustu.

Rozhledna na Radošově

Na vrchu Radošov je umístěna rozhledna ve tvaru číše na víno s panoramatickým výhledem do okolí.  Tvar číše je symbolický, jelikož okolí rozhledny je osázeno vinohrady. Rozhledna je 15 metrů vysoká. Současně s rozhlednou byly také slavnostně otevřeny nové naučné stezky mapující turistické zajímavosti v okolí města Veselí.

Turistické centrum Veselska

adresa: náměstí Míru 664, 698 01 Veselí nad Moravou
telefon: 518 321 881
e-mail: [email protected]

www.veseli-nad-moravou.cz