Nová syntéza v Lucerna Music Baru

30.11.2021, 19:00 – 23:00

Nová Syntéza se vrátí potřetí jako vzpomínka na Radima Hladíka. Na pražské premiéře v Lucerna Music Baru se bude křtít zremasterované album Nová syntéza/Komplet.

Legendární Blue Effect Radima Hladíka nahrál v první polovině 70. let s jazzovým orchestrem dvě kultovní LP desky s názvem Nová syntéza. Nadčasové nahrávky rockové kapely s velkým big bandem vrátil Hladík na pódia znovu v roce 2015. Nyní se unikátní projekt pět let po autorově úmrtí zhmotní potřetí pod dohledem Hladíkovy rodiny. Pražská premiéra je naplánovaná na 30. listopadu do Lucerna Music Baru.

Na pódiu budou původní členové Blue Effectu Vojtěch Říha a Václav Zima s vynikajícím chrudimským Kyx Orchestra, kteří s Hladíkem skladby nastudovali již v roce 2016. V roli hostů se objeví klávesista Vítek Beneš, kytaristé Adam Krofian a Roman Helcl, zpěváci Pavel Bohatý, Iva Marešová, Tomáš Fröde a Yannick Tevi. Večer navíc zástupci rodiny Radima Hladíka a vydavatelství Supraphon pokřtí aktuální pečlivě zremasterované album Nová syntéza/Komplet, které vychází na dvou LP a dvou CD s dosud nevydanými bonusy. Koncert zahájí zpěvák Viktor Sodoma s programem kapely Matadors.

Nahrávka Nová Syntéza z roku 1971 propojila rockery s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu. Bigbítová kapela tak najednou dostala „nátěr jazzu“, což jí v přituhující normalizaci pomohlo. „Foukl ze světa vítr kapel, jako třeba Chicago, a začala doba fúze rocku a jazzu. A Blue Effect to tehdy chytil za pačesy,“ popisuje manažerka projektu Zlata Hladíková. „První Nová syntéza byla jen orchestrální, aby muzikanti nenarazili s texty. Měla úspěch, prošlo to v rozhlase, tak se nakonec povedlo udělat i další desku, tentokrát nejen s kapelou, ale i se zpívanými texty,“ vysvětlil tehdejší dirigent rozhlasového jazzového orchestru Kamil Hála.

Po více než 40 letech se obě syntézy vrátí s o generaci mladšími muzikanty a s vynikajícím chrudimským Kyx Orchestra (dirigent Roman Fišer).

Předprodej na webu Lucerna Music Baru
390 Kč
Cena na místě
450 Kč