Vražda u katedrály - Divadlo Kámen

23.4.2020, 19:30 – 21:30

Burleskní upírská balada / o neodolatelných bytostech / o otravě Sergeje Skripala v Salisbury v březnu 2018 / režisér v troj až čtyřroli.

Vražda u katedrály - Divadlo Kámen
  • Adresa:
    Nekvasilova 625/2
    Praha-Karlín 186 00

Jak je pro režijní práci Petra Oda Macháčka, režiséra a uměleckého šéfa Divadla Kámen, příznačné, i v nové inscenaci se prolíná několik zdánlivě nesouvisejících témat.

volný námět: skutečný příběh podle BBC a Bellingcat / struktura a scénář: Petr Odo Macháček / kostýmy: Monika Piecuch Roženková / hrají a jednají: Zdeňka Brychtová, Lucie Zachovalová, Kristýna Suchá, Petr Odo Macháček, Miroslav Paulíček / propagace a marketing: Blanka Křemenová / produkce: Divadlo Kámen

2. března 2018 přiletěli do Londýna agenti ruské zpravodajské služby GRU Anatolij Vladimirovič Čepiga a Alexandr Jevgenijevič Miškin. O dva dny později nanesli v jihoanglickém městě Salisbury na kliku nebo dveře domu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala nervově paralytický jed novičok. Sergej Skripal a jeho dcera utrpěli těžkou otravu, z níž se později, po mnoha týdnech léčení, alespoň částečně zotavili.

Vznikl mezinárodní skandál. Vladimir Putin označil Skripala za zrádce a šmejda a účast ruských tajných služeb na události popřel. Na Čepigu a Miškina byl vydán evropský zatykač, ovšem Rusko trvá na tom, že takoví lidé neexistují a že v Salisbury byli Ruslan Boširov a Alexandr Petrov. Oba agenti vystoupili pod těmito krycími jmény i v ruské televizi RT, kde hráli turisty. O jejich dalším osudu není nic známo. Británie opakovaně "důrazně protestovala"...