Festival stavebnic Litomyšl

14.7.2019, 10:00 – 17.9.2019, 18:00

Festival stavebnic již přilákal více jak 3000 návštěvníků. Expozice Svět kostiček láká na jedinečné stavební a sběratelské artikly. Důkazem toho je, že se autor výstavy Petr Šimr se svými výtvory zapsal do Knihy českých rekordů a kuriozit, a to hned třikrát. Tváři největší výstavy svého druhu v ČR jsou panáčci stavebnice lego Batman a Zrzka, kteří se snaží prostřednictvím sociálních sítí oživit výstavu a vtáhnout do světa her děti i rodiče. 

Slavnostního otevření výstavy Svět kostiček, které se konalo 13. července se zúčastnilo více jak 200 návštěvníků. Návštěvníci mohli obdivovat největší unikátní výstavu svého druhu v České republice. Autor výstavy Petr Šimr se tak svými výtvory zapsal do Knihy českých rekordů a kuriozit, a to hned třikrát. Knihu obohatí následujícími rekordy:

  • Největší sbírkou výrobků Kovozávody Semily, která čítá 80 exponátů. 
  • Největší sbírkou stavebnic Seva. Komisař spočítal 115 kusů stavebnic, které byly běžně k dostání na trhu a navíc se mu podařilo shromáždit i 13 stavebnic, které byly jen jako prototyp a do prodeje se nedostaly. 
  • Posledním rekordem je, že Petr Šimr dokázal ze Sevy postavit 93 vlastních modelů. 

Velký úspěch celého dosavadního otevření výstavy mají maskoti Batman a Zrzka. Panáčci ožívají na sociálních sítích, kde průběžně zveřejňují pátrací a tipovací soutěže o hodnotné ceny. Rodiče s dětmi, tak mohou vyhrát vstupenky, stavebnice a zatím poslední velkou letní tipovací soutěží je i hra o víkendový pobyt v Litomyšli v hodnotě 7 000,- Kč. Soutěž je zveřejněna na FB Zámecké návrší. Ten, kdo si správně tipne počet kostiček Seva, které Batman se Zrzkou nasypali do skleněné nádoby, může vyhrát 2 noci v nově otevřeném apartmánu UNESCO a 4 ks Sdružených vstupenek do Světa kostiček. Soutěž trvá do 15. srpna 2019. Podmínky soutěže a bližší informace získáte na FB Zámecké návrší a webových stránkách www.legolitomysl.cz

„Naprostou novinkou letošní sezóny je sdružená vstupenka, se kterou se za výhodnou cenu dostanete hned na několik míst na Zámeckém návrší. Vstupenka platí do expozice Svět kostiček, dostanete se s ní na výstavu Andělé na návrší a na nejvyšší vyhlídku ve městě v piaristickém kostele. Získáte za ní i vstupenku na zkrácenou prohlídku zámku, která je přizpůsobena dětem. Po předložení této vstupenky navíc dostanete v Kavárně el lamíno na Zámeckém návrší druhou kávu zdarma. Vstupenky je možné za 170 Kč zakoupit na pokladně výstavy, v piaristickém kostele a v informačních centrech v Litomyšli. Do Litomyšle se proto určitě vyplatí vyrazit na celý den,“ vysvětluje David Zandler.

Výstavu Svět kostiček s 2 velkými hernami navštívilo již více jak 3000 návštěvníků. Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hod, a to až do 17. 9. 2019. 

V létě je ten pravý čas na společné výlety s dětmi. Zámecké návrší v Litomyšli Vám nyní nabídne nejen shlédnutí rekordů, ale také další úžasné programy: bludiště, dětský program, dětské herny v chrámu Nalezení sv. Kříže, atd. 

Další informace o výstavě, aktuálních soutěžích a přehled o cenách vstupenek najdete na webu www.legolitomysl.cz. Výstavu pořádá příspěvková organizace Zámecké návrší ve spolupráci s projektem Svět kostiček (www.svetkosticek.cz).