LÉTO S 8SMIČKOU - výstava Vrchovina, krabatina, mrchovina: Solitéři Vysočiny

8.6.2019 – 29.9.2019, 23:59

Milí přátelé umění,

na léto Vás srdečně zveme do zóny pro umění 8smička (nejen) na výstavu Vrchovina, krabatina, mrchovina: Solitéři Vysočiny a na její doprovodné programy.

Zóna 8smička má za sebou 14 měsíců fungování (300 dní provozu) a za tuto dobu výstavy (4) a doprovodné programy (208) navštívilo přes 14 000 návštěvníků ze všech koutů naší republiky i ze zahraničí. Současná výstava se prostřednictvím téměř padesátky děl třinácti výjimečných uměleckých solitérů věnuje zvláštnostem kraje, který kurátoři výstavy Miloš Doležal a Emma Hanzlíková popisují jako „…kostrbatý … sevřený tísní, vtěsnaný mezi Čechy a Moravu.“ Výběrem děl sledují životní cesty těch, kteří se tu narodili, odešli a opět se sem vracejí, z niterné potřeby samoty a dobrovolného opuštění civilizace, ať již v dobách minulých či v současnosti.

Vystavující umělci:

Jiří Bašta, Stanislav Hynek Doležal, Luboš Drtina, Marie Galimberti-Provázková, Jiří John, Čestmír Kafka, Jaroslav Panuška, Bohumír Prokůpek, Jindřich Prucha, Jiří Příhoda, Bohuslav Reynek, Jaroslav Rössler a Jan Zrzavý. 

Výstavu doprovází bohatý program, včetně speciálního projektu Okraje kraje – intervence v krajině kurátora Dana Merty. Přímo v oblasti vysočinského trojúhelníku Humpolec – Ledeč nad Sázavou – Havlíčkův Brod vznikly tři site-specific projekty – instalace v krajině: Ohniště Jana Šerýcha na louce u Petrkova, hudební instalace Stanislava Abraháma v Kalištích a Echtatgram Josefa Čančíka přímo u melechovské měřické věže. Instalace lákají k návštěvě a k výletu až do konce léta. V programu najdete také komentovanou prohlídku pro nejmenší 17.8. 2019 od 14:00 (pro rodiče a děti 4-9 let) nebo cyklokomentovanou prohlídku krajinou 3.8.2019. Podrobný program najdete v přiložené tiskové zprávě. 

Vrchovina, krabatina, mrchovina: Solitéři Vysočiny

08. 06. – 29. 09. 2019

8smička je otevřená celé léto kromě pondělí a úterý a vstupné činí 8,- Kč. Pro děti je připraven pracovní list, pro zahraniční hosty texty v angličtině. Kromě výstavy u nás najdete krásnou architekturu, zhmotněnou myšlenku mecenášství v umění, speciální formáty doprovodného programu a knihkupectví s knihami o umění, architektuře, teorii umění a designu, ve kterém lze listovat také knihami našeho nakladatelství.

Umění se odstěhovalo do Humpolce! Těšíme se na Vás!