výstava - Kdo má mozek, chrání jej aneb Jak předcházet úrazům

7.6.2019 – 8.9.2019, 23:59

Srdečně zveme na slavnostní zahájení výstavy Muzea Saského červeného kříže do Muzea T. G. Masaryka v Lánech, která se uskuteční dne 7. června od 17.00 hodin.

Výstava s názvem Kdo má mozek, chrání jej aneb Jak předcházet úrazům představí unikátní předměty a materiály se sbírek Muzea Saského kříže v Beierfeldu. Toto muzeum patří mezi 16 muzeí v Německu, která jsou spravována Německým červeným křížem. Muzeum spravuje vzácné sbírkové předměty a archiválie týkající se historie Červeného kříže, záchranářství a historie ošetřování raněných. Muzeum pořádá výstavy a přímo ve městě Beierfeld je možné navštívit výborně zpracovanou expozici historie Saského červeného kříže.

V roce 2014 vznikla spolupráce mezi Saský muzeem Červeného kříže a Muzeem T. G. Masaryka v Lánech. Důvodem bylo především společné téma historie Červeného kříže, které lánské muzeum zpracovává prostřednictvím svého dalšího objektu Pamětní síně Alice Masarykové.  Od roku 2014 se pravidelně uskutečňují výměnné výstavy na různá témata a zároveň dochází také k obohacování vzájemných poznatků a zkušeností.

V rámci spolupráce s Muzeem Saského červeného kříže vznikl i další zajímavý projekt přímo v obci Lány. Saský červený kříž zde pomohl zřídit unikátní Školní zdravotní službu, kterou také pravidelně školí.

Výstava Kdo má mozek, chrání jej aneb Jak předcházet úrazům potrvá do 8. září 2019