ME TOO, TOO ME: Černá Labuť představí nejnovější výstavu Dana Trantiny

9.4.2019 – 9.6.2019, 23:59

Dan Trantina patří k našim nejzajímavějším (a pravděpodobně i nejkontroverznějším) současným výtvarníkům a svou pověst potvrzuje i aktuální výstavou nesoucí název Me Too, Too Me, která bude v Art & Event Gallery Černá labuť k vidění od 9. dubna do 9. června.

Trantinova pozoruhodná, vícevýznamová a mnohovrstevnatá tvorba, která v sobě zahrnuje znepokojivou naléhavost, ironii i humor, zaujala u nás i v zahraničí, zejména pak v USA a Německu.

Název výstavy inspiroval obraz Me Too (Mars) z roku 2017, který se zabývá úvahami o možných erotických relacích mezi marťany a pozemšťankami. Souvislost s mediálně propíranými tématy uváděnými pod dobře známým hashtagem možná existuje, ale jak podotýká kurátor Martin Dostál, výstava by se stejně dobře mohla jmenovat Procházka se psem podle jiného Trantinova obrazu, který je součástí výstavy. “Podtext a kontext a semtext názvu, výstavy a obrazů je jistě širší, komplexnější a komplikovanější,” říká k tomu Martin Dostál svébytným jazykem a dodává: “Možná je výrazem zmatků, kterými se navzájem zásobujeme, a ke kterému se tak či onak stavíme. Snažíme se vyprávěním dobrat podstaty, protože i přes mohutný vědomý skepticismus někde v hloubi genetických kódů věříme, že to vše přeci jen má nějaký význam.

Expozice Dana Trantiny s názvem Me Too Too Me bude v Černé labuti přístupná od 9. dubna 2019 do 9. června vždy o víkendech mezi 14 a 18 hodinou. Galerie se nachází v osmém patře budovy Na Poříčí 25. Více informací na www.cernalabut.cz.

Dan Trantina absolvoval pražskou AVU v atelieru monumentální malby prof. Načeradského v roce 1992. Od počátku zaujal expresivně zpracovanými projekty se  symbolickými prvky na poli malby i skulptury – instalace. Zaujal expozicemi např. v Moravské galerii v Brně (kovové skulptury, 1993) či galerii Nová Síň v Praze (malba) nebo realizací obřích loutek pro pouliční divadlo Mary Had a Little Lamb (Wien a Sant Lambrecht). V letech 1992 – 1996 realizoval řadu interiérů, především v Brně kde tou dobou působil (klub Harlem 21, Bumerang klub, hotel Rustical). V letech 2006 – 2007 se etabloval na losangeleské umělecké scéně. Realizoval zde řadu uměleckých a výstavních projektů a stal se členem známé umělecké organizace BOX Eight. Zaujal prací pro český konzulát v Los Angeles a také velkoformátovou malbou v Tunnel clubu ( Downtown LA). Řadu jeho prací vlastní významné hollywoodské osobnosti. Po návratu z USA se usídlil v Praze, kde spolupracoval mimo jiné s Petrem Lysáčkem, spolu realizovali například instalaci „Multimouse and Phelps” na Colours of Ostrava v roce 2009. V roce 2009 se přestěhoval do Mnichova, kde střídavě s Prahou pobývá dodnes. Spolupracuje úzce s Petrem Motyčkou, zakladatelem skupiny Pode Bal, se kterým pod jménem Sadofsky & Trantina založili umělecký kolektiv GesamteEntarteteKunstWerke.