Festival Jakuba Jana Ryby

28.4.2019 – 15.7.2019, 23:59

Zakládající ročník 2018 se uskutečnil v Rožmitále pod Třemšínem, kde jsme realizovali symfonický a komorní koncert, konferenci a instrumentální kurzy. V tomto ročníku 2019 jsme počet akcí rozšířili a Festival se bude konat i v Březnici, Mníšku pod Brdy, Plzni a Praze. Žádná z takových aktivit se neobejde bez současných i budoucích partnerů a podporovatelů! Chtěli bychom tímto co nejsrdečněji poděkovat všem rožmitálským spolupracovníkům: Hubertovi a Ivaně Hoyerovým a Společnosti Jakuba Jana Ryby, panu starostovi Ing. Josefu Vondráškovi a celému městu za jeho mimořádnou podporu, řediteli ZUŠ Jakuba Jana Ryby panu Michalu Filinovi a páterovi Petru Misařovi, který pečuje o Kostel sv. Kříže ve Starém Rožmitále, kde spočívá duchovní jádro celého Festivalu.

Obsah. Základní obsahovou náplní festivalu vycházející ze samotné Rybovy činnosti je propojení tří hlavních částí: interpretace hudebního umění, veřejné disputace ve formě hudební konference a edukační činnosti. Náš projekt je v podstatě míněn jako propojení lidí napříč celou hudebně kulturní společností - je věnován jak široké laické veřejnosti, která bude obohacena o provedení Rybových skladeb a o možnost aktivně se podílet na diskusi, tak dětem a mládeži a jejich interaktivnímu vzdělávání na základě Rybových hodnot, ale současně též hudebním vědcům, muzikologům, historikům, kritikům, publicistům a výkonným profesionálním umělcům v oboru klasické hudby, kteří se setkají nejen na platformě nonverbální, ale také verbální. Všechny zúčastněné budeme průběžně motivovat k vyjádření jejich zpětné vazby k tématům festivalu pro uchování živoucí a tvůrčí atmosféry.

Celá akce je realizována s přispěním Středočeského kraje, za což velice děkujeme hejtmance Ing. Jaroslavě Pokorné Jermanové. Festival by nevznikl bez laskavého zájmu, generální podpory a zaštítění Arcibiskupstvím pražským a kardinálem Dominikem Dukou, jejichž náklonnosti si nesmírně ceníme. Speciální poděkování zaslouží Penzion Panský dům v Rožmitále pod Třemšínem, Konzervatoř v Plzni a Ing. Tomáš Janeček z vydavatelství Nibiru Publishers. Je zde na místě poděkovat všem níže uvedeným subjektům a společnostem, bez kterých by nebyla realizace Festivalu možná. Zachovejte nám prosím přízeň a šiřte dobré jméno Festivalu i nadále, rádi do rodiny podporovatelů přijmeme i další partnery.

Moje osobní poděkování patří všem účinkujícím zahajovacího ročníku 2018, Mons. Zdenkovi Wasserbauerovi, Kristině Poláčkové, Lence Trčkové, rodině Pelikánových, Jakubovi Hrubému, Evě Kolkové a v neposlední řadě dramaturgovi Festivalu MgA. Zdeňkovi Klaudovi. Ještě jednou děkuji vám všem a budu se těšit na setkání při dalších ročnících!

https://www.rybuvfestival.cz/program/