Kinolab Film Festival

2.11.2018 – 3.11.2018, 23:59

Rád bych filmy nekradl, ale na internetu je prostě nelze nikde legálně stáhnout. Skutečně je tento argument relevantní?

Rozvoj sociálních médií a dostupnost nových technologií vytvořila prostředí pro snadné sdílení obsahu, důležité pro svobodný rozvoj naší společnosti. Otevřela však i spoustu otázek spojených s kopírováním a sdílením audio-vizuálních děl bez souhlasu autora. Propagace autorských děl díky internetu nikdy nebyla jednodušší - nic ale není zadarmo. 
 
Právě na aktuální otázky spojené s pirátstvím a autorským právem se zaměří prostřednictvím dokumentárních filmů a následných diskuzí s odborníky Kinolab Film Festival v Praze s podtitulem How technology made us share​.
Cena vstupenky: 240, 360 Kč

Festival je určen široké veřejnosti, konkrétně uživatelům internetu jako praktický průvodce danou problematikou. Festival nabídne během dvou dnů bohatý program. Skrze tematické dokumentární i hrané filmy, panelové diskuze s odborníky a přednášky poskytne divákům vhled do principů sdílení na internetu, přiblíží nejčastější způsoby sdílení autorských děl v online prostředí, jako streamování, odkazovaní nebo stahování skrze praktické příklady. Představí uživatelům internetu podmínky, za kterých lze užít autorských děl bez souhlasu autora či jak mohou uživatelé dohledat dílo, u kterého autor svolil s daným užitím díla a přiblíží široké veřejnosti dnes tak diskutovanou problematiku.

Těšit se můžete na filmy:
- Čtverec​
- Free Lunch Society​
- Nothing to Hide​
- Perverzní průvodce ideologií​
- Naprostí cizinci​
a mnohé další či na panelové diskuze nesoucí názvy Pirátem bez vlastní viny a Lidové umění kyberprostoru​.

Festival pořádá filmově-diskuzní platforma KINOLAB.cz ​ve spolupráci s poradensko-právním spolkem Fair Art​, Centrem současného umění DOX​, španělskou organizací Barcelona Creative Commons Film Festival ​a distribuční společností Film Europe. ​

Odehraje na podzim tohoto roku v Centru současného umění DOX ​v rámci výstavy #DATAMAZE – Datové bludiště​, která se zabývá online bezpečností a ochranou osobních dat. Filmy do programu festivalu kromě volně licencovaných CC snímků dodávají distribuční společnosti Film Europe​, Jihlava International Documentary Film Festival​ a Barcelona Creative Commons Film Festival​.