Hrnčířské a řemeslné trhy 2018 v Berouně

5.5.2018 – 6.5.2018, 23:59

K nejstarším uměleckým technikám patří mozaiky. Nepravidelné či pravidelné barevné obrazce vytváří lidstvo již po staletí. Zdobení povrchu mozaikou se označuje termínem „Enciclopedia dell’arte antic“ a je úzce spojeno s architekturou. Mozaika je archaické slovo, které se nám dochovalo z řečtiny a znamená múza. Blíže má tento název k latinskému výrazu muzaeum , což znamená klášter múz. Vznik mozaiky spadá pravděpodobně do doby dva až tři tisíce let před naším letopočtem do oblasti Malé Asie a Mykénského Řecka. Kdo položil základní kámen výrobě mozaiky, ovšem známo není. Legenda vypráví, že jakýsi řecký otrok rozbil v Gordonii v domě svého pána vázu a aby ji nevyhodil, nalepil střepy z celé vázy na zem svého panovníka. Podlaha však byla zakrytá koberci a objevena o stovky let později.

O mozaice na českém území dosud vyšlo jen několik článků a studií v odborných a kulturních časopisech; práci většího rozsahu v současné době připravuje František Tesař. A my máme skvělou zprávu!
 Fakulta restaurování UPCE Litomyšl bude na Hrnčířských trzích prezentovat mozaikářské realizace studentů. Jsou to práce, které vznikly v rámci kurzů, jež pro studenty restaurátorské školy v Litomyšli pořádá každoročně MgA. Petr Hampl ve spolupráci právě s Františkem Tesařem, který byl od 60. let do roku 1994 vedoucím mozaikárny Uměleckých řemesel na Letné.

Mozaika kamenná
Jako materiál se většinou používají přírodní oblázky nebo štípané kostky – tesserae (antická mozaika). Vytvářet lze ornamenty, figurativní motivy nebo abstraktní kompozici. Kamennou mozaiku vám představí:
Petr Hampl se věnuje malbě, technikám nástěnné malby a jejich restaurování. Po střední uměleckoprůmyslové škole studoval restaurování nástěnných maleb v Litomyšli a poté na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v ateliéru malby u prof. Pavla Nešlehy. Věnuje se převážně fotorealistické malbě, seznámil se s ikonopisem, vyučuje techniku fresky, sgrafita a mozaiky. Své obrazy vystavoval na samostatných i skupinových výstavách v Praze, Lounech, Olomouci, ale i ve Štrasburku nebo v Londýně.

Mozaika keramická
Materiálově jde především o hlínu, cihlu, terakotu a terru sigillatu. Druhým z vystavovatelů Jarních hrnčířských a řemeslných trhů Beroun 2018 na téma MOZAIKA, se věnuje keramické mozaice.
Jde o Ateliér Hubart, jehož keramiku již možná znáte, protože nebude v Berouně poprvé. Ale znáte jejich mozaiky? Vytvářejí originální řešení stěn keramickými obklady a mozaikami i autorské mozaikové stoly netradičních tvarů, v luxusnějším provedení s namodelovanými objekty. Druhá linie je více řemeslná, s autorským rukopisem, např. vázy, mísy, tácy, lampy, světla, speciální aromalampy a objekty do zahrad.
Mgr. Iva Hubáčková
Absolvovala výtvarnou výchovu na Pedagogické fakultě v Ostravě diplomovou prací v oboru keramika. Za autorské kachle byla oceněna na celonárodní soutěži vysokých škol. Nyní mimo vlastní tvorbu vede i výtvarné kurzy v Životě 90. Je jednou ze zakladatelů Ateliéru Hubart.
MgA. Klára Petrák
Vystudovala Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, během bakalářského studia absolvovala stáž v Portugalsku (se spolužáky získali národní cenu Zlatá cihla v typografii). V rámci magisterského studia se vrátila do Portugalska pracovně a jako diplomovou práci vytvořila kameninový jídelní set pro firmu Grestel. Na SUPŠ na Žižkově studovala obor scénografie a během studia absolvovala stáž ve Finsku.

Třetím vystavujícím je vymozaikovaná skupina FREE MOZAIK byla založena v roce 2013. Skládá se ze tří členů, jmenovitě Terezy Podové, Jana Pancíře a Jana Lukeše. Jejich hlavním cílem je šířit uměleckou mozaiku do veřejného prostoru, a tím přispět k zpříjemnění městských aglomerací.
„Na cestách po světě nás fascinovalo velké množství mozaik napříč uměleckým spektrem stylů a při prohlídkách jsme se utvrzovali, že streetartová scéna v České republice by neměla být ochuzena o takto staré umělecké řemeslo.” V drobné mozaikové výrobě se věnují módním doplňkům i šperku. Jejich mozaikové spony na kožené opasky jsou originální a velice efektní.

Čtvrtý, skvělý autor je ak. mal. MgA. Magdalena Kracík Štorkánová. Vytváří monumentální mozaiky do architektury ale také komorní a drobné závěsné mozaikové obrazy. Muzívní technice se systematicky věnuje od svých studií na pražské Akademii výtvarných umění. Odborné vedení našla především při zahraničních stážích v Itálii (Accademia di Belle Arti v Carraře 2003, Scuola mosaicisti del Friuli ve Spilimbergu 2007). Její díla je možné vidět na výstavách a u soukromých sběratelů. Na mezinárodní výstavu současné mozaiky pořádané v květnu 2014 ve Vídni byla porotou AIMC vybrána autorčina mozaika s názvem „Letmý dotek slunce“ vytvořená výlučně z materiálů Preciosa Ornela.
.

Skleněn
á mozaika
Skleněná mozaika je omezená výběrem materiálu – bissaza, což jsou pravidelné kostičky, zlaté nebo stříbrné tesserae i s dalšími metalickými odstíny. Je nejobtížnější na zpracování a také nejnákladnější, zároveň ale velmi efektivní – nabízí škálu tisíců odstínů.Skleněné mozaiky představují bezesporu vrchol historické mozaikové tvorby.
Skleněnou mozaiku zastupuje Sklářské studio Oliva. Je jejich výtvarným programem od roku 2005. Vytvářejí závěsné skleněné obrazy, interiérové a exteriérové objekty, okenní a dveřní výplně. Zpracovávají historická a církevní témata, květinové motivy a abstraktní kompozice. Snaží se s mozaikou pracovat jako se skleněnými obrazy. Postavili si vlastní pícku a atypické mačkací zařízení, na kterém vyrábějí barevnou skleněnou surovinu. Jsou to kostičky a placičky různých velikostí a tvarů, v nejrůznějších barevných odstínech a s rozmanitou barevnou kresbou.

Kombinovaná mozaika
Kombinovat lze veškeré materiály, z kamenných kostiček nebo drtě v kombinaci s leštěným terazem.
Barevná sklíčka, korálky, rozbité hrníčky, zdrcadla, dřevo, plast, zkrátka vše.
Víte co je to beads mozaika, mikromozaika nebo upcycling mozaika? Nebo jak vypadá dekorování porcelánu mozaikou? NE? To vše vám s láskou předvede a vysvětlí naše šestá autorka Pavlína Pecko.
„Tvořím odjakživa, je to moje přirozeno. Je boží vidět něco vznikat pod vlastníma rukama. Miluju
 mozaiku, nevím proč, někdy nechápu…; zrcadla, která odrážejí světlo, zvětšují prostor a provokují mě myšlenkou, co je za nimi; šperk – odpočívám od mozaiky… Miluju upcyklaci – bez bazarů, blešáků, vetešnictví nemůžu být.”

Třešničkou na dortu bude vernisáž MKC Beroun v Muzeu berounské keramiky, kam vás srdečně zveme na zahájení XX. výstavy s názvem:

Ak. mal.
ŠÁRKA HEJNOVÁ – MOZAIKA Vystudovala VŠUP, obor divadelní a filmový kostým. Již během studií měla příležitost spolupracovat jako kostýmní výtvarnice s  předními českými jevištními výtvarníky a režiséry. Její přístup k divadelnímu kostýmu nejvíce ovlivnili Ester Krumbachová a Zdenek Seydl. Od svého otce, prof. Josefa Svobody, s nímž od roku 1977 trvale spolupracovala doma i v zahraničí, se učila vnímat divadelní prostor a funkci dramatického kostýmu v něm. Z českých divadelních režisérů ji nejvíce ovlivnili M. Macháček, L. Smoček, E. Schorm a J. Srnec. Specifiku filmového kostýmu si ověřovala při spolupráci s filmovými režiséry K. Kachyňou, J. Jakubiskem, V. Chytilovou, V. Vorlíčkem a dalšími. Jako kostýmní výtvarnice pracovala doma především v ND v Praze, v Laterně magice, Černém divadle, v Činoherním klubu, v DJKT v Plzni, ve Filmovém studiu Barrandov a v České televizi. V zahraničí např. pro Operní dům v Sydney, v New Yorku, Ženevě, Marseille, Terstu, Boloni, ve Vídni, v Paříži, Bruselu, Antverpách a také v divadle Arena di Verona. Stále se věnuje scénickému a filmovému kostýmu a návrhům masek. V poslední době rozšířila svůj výtvarný zájem na keramické mozaiky – obrazy kombinované s dřevem a břidlicí, stoly

Ostatní umělecká řemesla, a to jak původní, tak i současná, samozřejmě opět nebudou chybět.
Výrobky ze skla, historické zeleno-šedé sklo, lehané sklo, lité sklo, broušené sklo, vinuté perly. Lampy, korálky, šperky, krasohledy, skleněné interiérové doplňky. Kovové výrobky, umělecky kované předměty v kombinaci se dřevem, keramikou a sklem. Cínové nádobí, smalt, dráteníci, krásné kovové šperky, unikátní otevírací nože. Řezbáři a jejich loutky, plastiky, hračky, ruční výroba hudebních nástrojů, zahradní masivní nábytek i rustikální nábytek do interiéru, soustružené nádobí, ručně dlabané mísy, lžíce, nádobky, vařečky, prkénka na krájení, formy na perník, bednářské výrobky, luky i kazety-šperkovnice z luxusního dřeva. Výrobky z textilu a kůže, módní design, autorské oděvy, tkaní, pletení, kolovrátek, nové druhy textilního zpracování plstě, koberce, koberečky, látkové hračky, výšivky, ubrusy, batika, malba, malované hedvábí, klobouky, patchwork, tašky i kabelky. Kožená galanterie, kabely, kabelky, pásky i kožená ručně šitá originální obuv. Nemohou chybět tradiční košíkáři a mnoho dalších výrobků také z lýka a šustí. Výrobky z papíru, knihaři a krásné ruční balicí papíry. Kosmetika, hladivá mýdla nejrůznějších vůní, vyrobená tradiční metodou z olejů, podle vlastních receptur, vyráběná na bázi jogurtu a ovesných vloček, léčivé oleje a soli a také včelí produkty. Inspirace, dobrý nákup a skutečná kvalita.

A nezapomeňme na HLÍNU! Již tradičně a nejvíce je zastoupena – KERAMIKA.
Vždy ručně vyráběna, zahradní, užitá i dekorativní keramika. Tradiční kameninové hrnce, květináče, mísy a sádláky našich babiček. Vázy, sochy, plastiky, dekorační ozdoby. Vždy je dodržována původní technologie výroby, lidový či historický vzhled, ale najdete také moderní keramiku i porcelán a současnou autorskou keramiku.

Trhy začnou v sobotu 5. května od 8 do 18 hod, pokračují v neděli 6. května od 9 do 17h V průběhu trhů vystoupí mezi stánky a ve vinařském koutku několik hudebních souborů.

DOPROVODNÝ HUDEBNÍ PROGRAM 16. JARNÍ HRNČÍŘSKÉ A ŘEMESLNÉ TRHY
BEROUN 5.–6. KVĚTNA 2018
SOBOTA 5. 5. 2018 Husovo náměstí
9.00–11.00    BEROUŇAČKA – dechová hudba / Beroun
11.00–12.00   TŘEHUSK – staropražská kapela / Beroun
13.00–17.00   ŠPALÍČEK – lidová muzika,
                        MATENÍK – taneční soubor / Praha
16.00–17.00   ZLATKA BARTOŠKOVÁ – šanson / Praha
17.00–18.30 FRAJÉŘI Z GALÉRKY – staropražská kapela / Praha

Muzeum berounské keramiky 18 hod. – vernisáž Šárka Hejnová
18.00–19.00 vernisáž ak. mal. ŠÁRKA HEJNOVÁ – MOZAIKA  
ZLATKA BARTOŠKOVÁ – šanson / Praha

V sobotu 6. května na náměstí Joachima Barranda se můžete opět těšit na Koláče fest Beroun.
Info, organizace Koláče festu: http://www.mkcberoun.cz/

NEDĚLE 6. 5. 2018 Husovo náměstí
10.00–13.00   ŠPALÍČEK – lidová muzika / Praha
14.00–15.00   JESSIKA MAY – šanson, francouzské lidovky / Québec, CAN
15.00–17.00   „The Dalton Rose“ TONY ROSE & DALTON STANSBURY
                         country, folk / Scotland / USA

Stánky s občerstvením budou na svých místech a ve stejném rozsahu – pivo Berounský medvěd, grilované klobásky, selátko, halušky, ale i bio hamburgery. Lahodná káva, mazané dorty a koláčky i přírodní mošty. A tradičně dobrá vína z Čech a Moravy ve vinařském koutku, kde najdete také řecké olivy, sýry a další gurmánské speciality. Poprvé letos ochutnáte mexickou kuchyni – občerstvení založené na avokádu a tradičním guacamole. Jejich menu zahrnuje jak guacamole s totopos (tortillové chipsy) či v portobellu, tak quesadillas, což jsou tortilly s různými náplněmi (zeleninová, sýrová, masová, …), a další avokádové variace.

Také letos směrovali organizátoři příspěvky od stánků s občerstvením ve prospěch dobročinné sbírky berounské katolické farnosti. Z výtěžku této sbírky a z výtěžku hrnčířské tomboly podpoří farnost zčásti Stacionář sv. Anežky České pro seniory v Berouně a část bude použita na opravu krovu zábranského kostela. 

Parkování bude opět zajištěno mimořádně na Závodí, na louce u bývalého autobusového nádraží.
Nově jsme dostali k dispozici parkování v bývalém areálu TIBA. Tato parkoviště a parkoviště u vlakového nádraží budou bez poplatků. Věříme, že řidiči rádi místo poplatku přispějí dobročinným organizacím.
Dále je k dispozici parkovací dům U Černého koně (15 Kč/hod.; svátky a noční stání 2 Kč/hod.).

NENECHTE SI MOZAIKOVÝ BEROUN UJÍT!!! Těšíme se na vás!

Veškeré informace najdete na
www.hrncirsketrhy.cz. V průběhu trhů pak u našeho INFO stánku, který bude jako každoročně na travnaté ploše Husova náměstí.