První ročník mezinárodního landartového festivalu TRSY

1.9.2016 – 4.9.2016, 23:59

Začátkem září (1. – 4. 9. 2016) se ve Lhotce u Berouna uskuteční první ročník mezinárodního landartového festivalu TRSY, který propojí krajinu, umění, přírodovědu a nabídne bohatý doprovodný program. Cílem je mimo jiné zvýšit povědomí veřejnosti jak o landartové tvorbě, tak o krajině obecně. Věříme, že vztah člověka a krajiny je třeba prohlubovat. Krajinu nevnímáme jako pouhé okolí, snažíme se porozumět probíhajícím procesům s vědomím, že jde o komplexní prostředí přímo ovlivňující naše životy. Krajina je naším skutečným domovem.

Landart je umělecký směr, ve kterém se krajina stává smyslem i výrazovým prostředkem výtvarného díla. Právě proto je propojení umění a přírodovědy ve středu našeho zájmu. Neméně podstatné je ale i souznění s lokalitou, ve které se TRSY budou odehrávat. Zapojení místních obyvatel a obce dává festivalu další rozměr: osobní vztah ke krajině vnímá jinak ten, který v ní žije, než ten, kdo jí prochází.

Festival TRSY je otevřenou přírodní galerií, na které se pod odborným vedením bude podílet i široká veřejnost. Návštěvníci se tak seznámí nejen s uměleckou tvorbou, ale i se samotným tvůrčím procesem. Festivalu se zúčastní např. finská umělkyně Riita Ikonen, vedoucí Centra audiovizuálních studií FAMU Eric Rosenzveig, jeho studenti a také studenti a pedagogové uměleckých škol z Bratislavy, Krakova a Budapešti. Z českých umělců se zapojí např. Vladimír Havlík, Jana Kasalová a Miloš Šejn.  

Festival TRSY nabídne také přednášky týkající se krajiny a workshopy, během kterých si návštěvníci vyzkouší práci s různými materiály a zároveň budou mít možnost se neformálně potkat s umělci u dobrého nápoje. Programu se ujme např. teoretik umění a architektury Vladimír Czumalo nebo botanik Jiří Sádlo.

V rámci hudebního doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na vystoupení Oldřicha Janoty, Never Sol nebo Hard to Frame.

Festival je pořádán ve spolupráci s umělecko-vzdělávací platformou ARTEDU z. s., za podpory obce Chyňava.

www.trsy.cz
www.artedu.cz