Valentýnský víkend v Grévinu

13.2.2016 – 14.2.2016, 23:59

Svátek lásky a všech zamilovaných je jen jednou za rok. Pro někoho naštěstí, pro někoho velká škoda. Jak si tento svátek parádně užít? Kde jinde než v muzeu voskových figurín Grévin. A co vás čeká?

Ať jste zamilovaní, nebo svou osudovou lásku teprve potkáte, přijďte si užít valentýnský víkendu do muzea Grévin - do světa, kde se potkává skutečný svět se světem nadpřirozeným a magickým. Zažijte hvězdy minulosti i současnosti na jednom místě s atmosférou, která vás ohromí.

O tomto víkendu budete moci zažít nečekaná setkání, vyrobit si svou vlastní 3D figurínu, nahlédnout do budoucnosti prostřednictvím křišťálové koule nebo si nechat vyložit tarotové karty u našich vědem. Toto a mnoho dalších překvapení na vás bude čekat v sobotu 13. a v neděli 14. února.

Mimochodem, věděli jste, že Císař a král Karel IV., kterého můžete také v muzeu potkat, měl z pohledu moderní doby zvláštního koníčka? Sbíral relikvie – ostatky svatých, nebo předměty spojené s jejich životem a smrtí. Součástí svérázné sbírky našeho nejvýznamnějšího a nejschopnějšího panovníka byla pravděpodobně i lopatka světce Valentýna, která je nyní uložená v bazilice sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě.

Svátek zamilovaných má velmi silnou tradici především v anglosaských zemích, milují ho zejména Američané a Britové. V posledních letech však nabývá čím dál větší popularitě i u nás. Za vše údajně může slavný středověký anglický básník Geoffrey Chaucer, který ve své básni Ptačí sněm spojil kult svatého Valentýna s milostnou tématikou a romantickou láskou.

Báseň, která je odborníky řazena ke klenotům středověké poezie, byla pravděpodobně napsána k zásnubám Richarda II. a Anny České, která byla dcerou Karla IV. Postava sv. Valentýna se v průběhu celého středověku těšila značné popularitě. Lásce zkrátka rozuměl každý; chudý i bohatý, vznešený i prostý, vzdělaný i nevzdělaný. Svatý Valentýn byl srozumitelným světcem.

POZOR, SOUTĚŽ!

Také jste si někdy dělali v hlavě scénář nějakého romantického gesta jako z hollywoodského filmu? Překvapte svou milou nebo svého milého romantickým valentýnským vyznáním, ať už formou písemného vzkazu, audio nebo videonahrávkou, nebo fotkou - fantazii se meze nekladou. Postněte své vyznání na facebookovou stránku muzea Grévin (Grévin Praha), nebo zašlete na e-mail [email protected]. Pět z vás získá romantickou večeři pro dva na lodi, originální dárky a samozřejmě vstupenky do muzea Grévin.

http://www.grevin-praha.com/cz/zpravy/valentynska-soutez