Svěcení zvonu pro hradní kapli na Kunětické hoře

18.4.2015 – 19.4.2015

O víkendu 18. a 19. dubna bude zvon Vojtíšek poprvé a zároveň naposledy k vidění pro veřejnost – pak už se bude v pravidelných intervalech do dálky nést jen jeho tón... V neděli proběhne od 14.30 hodin na hradě Kunětická hora slavnostní svěcení, které provede římskokatolický kněz sezemické farnosti Mgr. Milan Vrbiak.

Součástí slavnostního odpoledne bude vystoupení skupiny Trdlo (14.30 až 15 hod. a pak po vysvěcení zvonu). Od pondělí 20. dubna bude zvon instalován do zvonice hradní kaple tak, aby se mohl poprvé rozeznít ve čtvrtek 23. dubna, tedy na sv. Vojtěcha.

Zvon dostal jméno Vojtíšek podle Vojtěcha z Pernštejna, který trávil dětství na Kunětické hoře a k němuž se váže i pověst o kunětických třešních. Když byl malý Vojtěch vážně nemocný, nosily mu děti z podhradí třešně, které mu podle legendy pomohly k uzdravení. Od té doby obklopují svahy Kunětické hory třešňové sady. Motiv dětí trhajících třešně a třešňové květy jsou zobrazeny na plášti zvonu. Zvon, který bude znít do kraje z dominanty východočeského Polabí, je navíc doplněn o poselství všem, kteří jej zaslechnou. Na jeho plášti jsou rozeseta slova VDĚČNOST, SOUCIT, ODPUŠTĚNÍ, POCHOPENÍ a ODVAHA. Zvon byl odlit ve slavné rodinné zvonařské dílně Dytrychových v Brodku u Přerova podle výtvarného návrhu herce a výtvarníka Pavla Novotného z Pardubic. Autory námětu výzdoby jsou Oxana a Miloš Jirouškovi. V dílně byly vyrobeny zmenšeniny zvonku z pravé zvonařské bronzi, které si návštěvníci budou moci v neděli na Kunětické hoře zakoupit.

www.hrad-kunetickahora.cz