Festival Bazaar představí identitu v umění a pohybu v provokativních vizích tvůrců ze střední a východní Evropy - Divadlo Alfred ve dvoře

18.3.2015 – 22.3.2015, 23:59

Proměny ženského těla v čase, novodobé otroctví na jahodových polích i lidská blízkost jsou tématy festivalu Bazaar

Cena vstupenky: 200 / 100 snížené vstupné pro studenty, seniory a držitele průkazů ZTP a ZTP/P Kč

PROGRAM
18 st 20H GRAND OPENING – slavnostní zahájení festivalu / Old Chaos, New Order / Marcin Masecki & Polonezy (koncert) / Divadlo Ponec
19 čt 10H Dopolední fórum / PARKHOTEL Praha
19 čt 10H The Witness Device
19 čt 18H Work / Alfred ve dvoře
19 čt 20H Victory Day / Studio Alta
20 pá 11H Workshop pro odbornou veřejnost / Divadlo Ponec
20 pá 18H Parallel / Studio Alta
20 pá 20H Mraky / Alfred ve dvoře
21 so 16H SATURDAY BAZAAR / Studio Alta
21 so 21H Dance party / Studio Alta
22 ne 11H Brunch s umělci / PARKHOTEL Praha
22 ne 15:30H Otevřená diskuze s kritiky KÖM / Alfred ve dvoře
22 ne 20H Zakončení festivalu /Bakkheia - Dancing on the Edge / Divadlo Ponec
27 pá 20H Mutus Liber
28 so 20H Mutus Liber
29 ne 20H Mutus Liber

Nový mezinárodní festival Bazaar, který se uskuteční 18. - 22. března, představí provokativní vize celkem čtyřiadvaceti umělců ze čtrnácti zemí střední, východní a jižní Evropy, kteří ve svých projektech zkoumali identitu v umění a pohybu, jež je hlavním tématem celého festivalu. Jeho vrcholem budou interaktivní scénické prezentace, které se uskuteční v nově otevřených prostorách Studia ALTA v sobotu 21. března. Program festivalu doplní řada exkluzivních večerních představení hostujících souborů a umělců, několik workshopů, přednášek a neformálních setkání. Hlavním českým organizátorem Bazaaru, který se uskuteční v rámci evropského projektu Identity.Move! je Motus, produkce divadla ALFRED VE DVOŘE. Mimo něj se festivalové události odehrají i v divadle PONEC, Studiu ALTA a PARKHOTELU Praha.

Festival Bazaar je přehlídkou výzkumu, možností, směrů a tendencí v současném umění a společnosti ve střední, východní a jižní Evropě. Hlavním tématem festivalu je identita, ať už osobní, společenská nebo politická. Ta se v podmínkách současnosti stává opět palčivým tématem. Identita národní versus globální. Západ versus Východ. Jedinec versus společnost. Jak vnímají vlastní a kolektivní identitu tvůrci ze zemí od Baltského po Středozemní moře? Odpovědi na tyto otázky hledalo v rámci projektových rezidencí čtyřiadvacet vybraných umělců z oblasti pohybového a tanečního divadla a performance.

Mezi nimi jsou i dvě česká jména – svůj výzkum na festivalu představí i jedna z našich nejvýraznějších performerek Halka Třešňáková a progresivní divadelní režisérka Petra Tejnorová, která v rámci tohoto projektu spolupracovala se slovenským tanečníkem Jarem Viňarským.

„Zaujalo mě, že se projektu účastní lidé různého věku ze čtrnácti zemí a že se na téma identity dívají jako na dialog, stejně jako to, že projekt poskytuje čas na výzkum. V posledních letech jsou peníze na tvorbu tak malé, že se už od začátku musím soustředit na realizaci a všechno směřuji k „produktu“. Kdežto tentokrát mám šanci se na téma identity podívat z různých stran,“ vysvětluje Halka Třešňáková.

Festival zahájí ve středu 18. března představení rusko-rakouského performera Olega Soulimenka Old Chaos, New Order pátrající po vlastní identitě umění „východní Evropy”, které se tradičně tvoří v kontextech dominantní západní kultury. Vrcholem festivalu bude Sobotní Bazaar, na němž se v rámci komplexní scénické instalace v průběhu několika hodin představí v krátkých ukázkách výzkumná díla všech umělců zapojených do projektu Identity.Move! Festival Bazaar pak završí novinka slovenského choreografa a tanečníka Petera Šavela Bakkheia – excentrické taneční představení o lidské samotě a neschopnosti navázat skutečně blízký vztah. Inscenace byla zařazena do prestižního výběru TOP 20 Priority Companies sítě Aerowaves pro rok 2015.

Sobotní Bazaar bude hlavní událostí prvního ročníku festivalu Bazaar, který nabídne nové a provokativní pohledy na téma identity v současné Evropě. Festival, který se uskuteční mezi 18. a 22. březnem v Praze v divadle Alfred ve dvoře, divadle Ponec, Studiu Alta a Parkhotelu Praha, představí přes třicet umělců z oblasti pohybového a tanečního umění, kurátorů a akademiků ze zemí pokrývající pás střední, východní a jižní Evropy od Baltského po Středozemní moře. Vedle řady hostujících představení výrazných evropských umělců a Sobotního Bazaaru budou součástí festivalového programu i workshopy pro odbornou veřejnost, Dopolední fórum přednášek, diskuze s mladými kritiky i odborníky i večerní parties.

Sobotní Bazaar představí ve scénické instalaci koordinované proslulým polským režisérem Wojtekem Ziemilskym dvě desítky divadelních ukázek, krátkých skečů, ukázek inovativních tvůrčích přístupů i blízkých setkání. Připravilo je dvacet čtyři vybraných umělců, kteří se zapojili do projektu Identity.Move!, jenž festival Bazaar zastřešuje. Tito umělci dostali možnost pracovat – ať už sami nebo v tvůrčích dvojicích – na výzkumu tématu identity, který získal tvar během rezidenčních pobytů.

Například projekt Dior in Moscow litevské dvojice Agnija Šeiko a Ingrida Gerbutavičiūtė se věnuje výzkumu identity sovětské a postsovětské ženy. Na základě řady rozhovorů s litevskými i českými ženami, které byly v době rozpadu Východního bloku ve svých třiceti letech na vrcholu sil, autorky zachytily proměny ženského těla v čase, na pomezí dvou epoch – komunistické a postkomunistické.

Dramaturg a aktivista Milan Markovic Matthis a uznávaná choreografka a tanečnice Ana Dubljević ze Srbska se zaměřili na výzkum ,,těch druhých” - lidí žijících mimo Evropu a její právní rámec, lidí systémově neviditelných. Jejich projekt Strawberry Fields Forever se obrací k palčivé otázce imigrace a otázkám mocenských vztahů mezi bohatým Západem a chudým Východem. Název odkazuje k problematice imigrantů, kteří často končí na řeckých jahodových polích v podmínkách novodobého otroctví.

Program festivalu Bazaar staví i na silných a již zavedených jménech evropského tanečního a pohybového divadla. Každý festivalový den nabídne dvojici představení, která akcentují celou škálu témat: problematický a nerovný vztah Západu a Východu (Old Chaos, New Order), otázku osobního vyrovnání s komunistickou minulostí vlastní rodiny a vlastní země (Mraky), delirium i repetitivnost tvůrčí práce (Work), sexuální identitu (Parallel), vyprázdněnost revolučních frází a symboliky (Victory Day) i neschopnost člověka navázat blízký vztah (Bakkheia).

V Parkhotelu Praha se uskuteční Dopolední fórum s podtitulem I Can't Breathe. V jeho rámci vystoupí několik zahraničních speakerů, kteří představí své vize výzkumu identity středoevropské, nadnárodní, sexuální a náboženské. Festival doplní i dva workshopy určené odborné veřejnosti a studentům. Goran Sergej Pristaš na základě několika historických příkladů odkrývá rozmanité taktiky umělecké tvorby a otázky jejich (ne)porozumění na Západě. Rok Vevar a Simona Semenič se ve svém workshopu budou zabývat identitou a procesem jejího vytváření v kontextu Projekt Identity.Move!, v jehož rámci se festival koná, je mezinárodní platformou pro podporu teoretického a uměleckého výzkumu identity na poli současného tanečního a pohybového umění a performance. Jedná se o dvouletý projekt podpořený z fondu EU Culture, jehož hlavními koordinátory jsou Goethe Institut ve Varšavě, Motus / Divadlo Alfred ve dvoře v Praze, Centre for Culture v Lublinu, East European Performing Arts Platform a State School of Dance v Aténách.

Lokálními partnery jsou Divadlo PONEC, Studio ALTA, Nová síť a SE.S.TA.

Mediálními partnery akce jsou goout.cz, Radio 1, A2, Artikl, expats.cz.

Alfred ve dvoře, Divadlo Ponec, Studio Alta, PARKHOTEL Praha.