Výstava Zahrada 2 převede Trnkovu poetiku do hravé interaktivní dílny pro děti

26.2.2015 – 24.5.2015, 23:59

Zatímco výstava Ateliér Jiřího Trnky představí plzeňského rodáka nejen jako tvůrce animovaných filmů, ale také jako malíře, sochaře, loutkáře a ilustrátora, výstava Zahrada 2 otevře originální svět slavné pohádky všem, kdo si ho budou chtít osahat na vlastní kůži.

Šest interaktivních instalací zve k setkání s kocourem, slony, velrybou nebo Trpaslíkem a ukazuje, jak je poetika Jiřího Trnky inspirativní i dnes, nově převyprávěná díky Jan a Matyáši Trnkovým. Výstava Trnkova Zahrada 2 se koná od 26. února do 24. května v Západočeském muzeu v Plzni.

"Rozhodli jsme se adaptovat Trnkovu Zahradu do podoby oživlé interaktivní výstavy, takže jsme ji rozhýbali, animovali a vytvořili řadu herních prvků. Děti tak budou například na tříkolce honit kocoura, který před nimi bude utíkat ve formě projekce,” vysvětluje autor výstavy a zároveň vnuk Jiřího Trnky Matyáš.

Knížka plná humoru a poezie, která baví a okouzluje již několik generací, se promění v reálný svět plný fantazie. Výtvarníci Jan a Matyáš Trnkovi na ní použili materiály z rodinných archívů a vytvořili unikátní projekt na pomezí výstavy, divadelního představení a animovaného filmu. Návštěvník se stane sám jedním z hrdinů knihy - malým klukem, který objeví vchod do světa staré kouzelné Zahrady, v níž zažije rozličná dobrodružství a nástrahy. Výstava je tedy určena především dětem, ale nudit se rozhodně nebudou ani jejich rodiče.

Výstavu jsme původně chystali na stoleté výročí dědečkova narození. „Chtěli jsme, aby byla skutečnou poctou původnímu dílu, ale aby promluvila nově a prostřednictvím současné techniky a technologie oslovila dnešní mladou generaci. Naším cílem je to, aby se každý návštěvník výstavy ocitl skutečně uvnitř knihy a prožil si setkání s jejími hrdiny na vlastní kůži,“ vysvětluje výtvarník a animátor Matyáš Trnka s tím, že přípravy trvaly celé tři roky.