NUSELSKÝ MOST / HISTORIE STAVBA ARCHITEKTURA

22.10.2014 – 11.10.2015, 23:59

Nuselský most je nejen vynikající architektonické dílo druhé poloviny minulého století, ale zároveň také významná technická památka, která v roce 2000 získala v kategorii dopravních staveb ocenění Stavba století.

Most, který spojuje pankráckou pláň a jihovýchod Prahy se středem města a razantní přímkou přitom překonává Nuselské údolí, je dnes plně vytížený automobilovou dopravou a jednou z linek metra. Byl postaven v letech 1967 - 1973 podle projektu architekta Stanislava Hubičky a jeho týmu, v roce 1974 projela tubusem mostu první souprava metra. Stavba z předpjatého železobetonu je dodnes oceňována pro nadčasové a zároveň elegantní formy a originalitu konstrukčního řešení. Poměrně neznámá dodnes zůstává účast řady známých umělců na ztvárnění výtvarné podoby okolí mostu.

Výstava, vycházející zpečlivě připravené knihy – katalogu, kterou souběžně vydává Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, dokumentuje textem i obrazem historii myšlenky přemostění Nuselského údolí, spojené s řešením dopravy v rostoucí metropoli, podává přehled několika architektonických soutěží a představuje výsledný návrh architekta Stanislava Hubičky. Přehledným způsobem shrnuje podstatné okamžiky navrhování a provádění této výjimečně náročné stavby, včetně známé zátěžové zkoušky s pomocí 66 tanků. Další část výstavy i knihy pak představují na dosud nepublikovanýchmateriálech zrod konceptu a autentické rozhovory s autory architektonického a technického řešení mostu. Výstava je doplněna originály – vybranými panely se soutěžními návrhy a dobovým modelem neuskutečněné varianty mostu ze 40. let minulého století – a dosud nepublikovanými fotografiemi ze stavby mostu.

Národní technické muzeum / Malá galerie v expozici Architektury, stavitelství a designu. Výstava bude otevřena od 22. 10. 2014 do 11. 10. 2015.