Festival bollywoodského filmu - téma "Děti z Bollywoodu"

22.10.2014 – 26.10.2014, 23:59

Indie opět míří do Prahy a jako každý rok, je to především prostřednictvím filmu. 12. ročník Festivalu bollywoodského filmu začíná ve středu 22. října v kině Lucerna nejproslulejším, nejcitovanějším a podle mnohých i nejlepším bollywoodským filmem všech dob, a navíc ve 3D. Poté se promítání až do 26. října přesune přes ulici do kina Světozor, kde se představí „Děti z Bollywoodu“. A pro zpestření je připravena výstava fotek, party a „mela“ s originálními workshopy!

Programovou pestrost doplňuje pestrost žánrová, kterou do indické filmové tvorby dodávají hlavně mladší režiséři. Současně s filmovým pokrokem se však nezapomíná ani na starší legendy! Restaurovaná 3D verze proslulého filmu Sholay, doplněná o digitální efekty, vznikla 39 let po premiéře a celý festival zahájí. V dalších dnech se projeví téma letošního ročníku – Děti z Bollywoodu – jde o filmy s dětskou tématikou, jelikož o dětech a dětství nějakým způsobem vyprávějí skoro všechny letošní snímky. Poprvé se na festivalu objeví také zajímavá kombinace -  Lollywood v Bollywoodu, tzn. výběr pákistánských filmů! Zde je nutno zmínit film Zinda Bhaag, který je prvním filmem za posledních 50 let, který Pákistán poslal jako oficiální film na Oskary. A jako každý rok patří k festivalu snímky zabývající se širokou škálou témat v dokumentární sekci. Do této sekce patří také podsekce „The Best of Kashish“, výběr toho nejlepšího z bombajského queer festivalu Kashish. Další perličkou festivalu je pak film Prem Nagar, který bude uveden přednáškou Dr. Christopha von Ungern-Sternberga “Z Prahy do Bombaje: Willy Haas scénáristou v raném Bollywoodu”, a to ve spolupráci s Pražským centrem židovských studií FFUK a Unií židovské mládeže.

Zpestřit si čekání na film, nebo jen tak zpříjemnit odpoledne, lze návštěvou Bollywoodské mely, hned vedle východu z velkého sálu kina Světozor. Diváci se mohou těšit na opravdu originální workshopy, indické restaurace, orientální ingredience a vůně, masáž hlavy, tradiční cetky všeho druhu, henu a mnoho dalšího…

A samozřejmě už teď je třeba si v diáři poznamenat datum 25. října, protože chybět na tradiční oblíbené BOLLYWOOD PARTY v pražském P.M.  Klubu by byla chyba. Po ukázkách bollywoodského tance se budou rozjíždět známé bollywoodské hity až do rána.

Festival bollywoodského filmu

22. – 26. 10. 2013
Praha, Kino Světozor, Vodičkova 41, www.kinosvetozor.cz
Praha, Kino Lucerna, Vodičkova 36, www.kinolucerna.cz