Promítání filmu PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA

13.6.2019, 17:00 – 18:00
Film uvádíme jako doprovodný program k výstavě VÁCLAV JÍRA / POEZIE Z KOVOŠROTU. Václav Jíra spolupracoval na přípravě filmu Případ pro začínajícího kata, konkrétně zde figuruje jeho dílo Myslící stroj z let 1968-69. Vedle toho se ve snímku objevuje také Popravčí stroj, který vytvořil pro změnu Hugo Demartini. 
Drama / Podobenství, Československo, 1969, 102 min Scénář a režie: Pavel Juráček, Kamera: Jan Kališ, Hudba: Luboš Fišer
 
Případ pro začínajícího kata je originální směsí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry, ironie a grotesknosti. Lemuel Gulliver se dostane do tajemného kraje Balnibarbi, jehož hlavní město Laputa se odedávna vznáší ve vzduchu, aniž by to Balnibarbané věděli. Gulliver se do Laputy dostane dlouhým komínem a vrací se do Balnibarbi zvěstovat všem pravdu. Jeho odhalení však bere lidem ideály. Nechtějí pravdu poznat; nesnesou pomyšlení, že žijí v trapném klamu, v ubohé lži, v poddanství falešného mýtu, v žalostné nevědomosti a temnotě, v nešťastné a zapomenuté končině světa. 
 
Tento poslední film vynikajícího, předčasně zesnulého filmaře narazil po svém uvedení na nepochopení normalizátorů a skončil v trezoru. (oficiální text distributora)