Výstava Ami Vitale

28.2.2019 – 7.4.2019, 23:59

Americká fotografka Ami Vitale je legendou nejen reportážní fotografie. Poté, co dvě dekády fotografovala válečné konflikty v téměř stovce zemí, se pomalu začala přiklánět k dokumentování vzájemného působení člověka a přírody. Na výstavě s názvem Naděje X Vyhynutí představíme pět souborů, ke kterým se autorka opakovaně vrací. Fotografie doprovodí film o pandách a My Africa ve virtuálních brýlích.

Cena vstupenky: 80/ snížené 40 Kč

Poté co v roce 2009 nafotila působivou reportáž o přepravě a vypuštění posledních nosorožců bílých na světě, změnila Ami své zaměření na témata divokých zvířat a životního prostředí.

Nejznámějším příběhem spjatým s Českou Republikou, je transport čtyř bílých nosorožců ze zoo Dvůr Králové do přírodní rezervace Ol Pejeta v Keni. Ami Vitale dokumentovala převoz a adaptaci tohoto ohroženého druhu na pokraji vymření v novém prostředí. Minulý rok zachytila poslední momenty života nosorožce Sudána, který byl poslední samec svého druhu.

Projektem, kterému se fotografka také věnuje, je přemísťování nosorožců do rezervace Sera. Oproti někdejšímu počtu 70 000 jedinců v 60. letech 20. století zbývá na světě asi 4 až 5 tisíc nosorožců dvourohých. V rezervaci je Samburové chrání a doufají v jejich pomalé rozmnožování v přirozeném prostředí.

V galerii představíme pět projektů z poslední dekády, které se soustředí na ochranu přírody.

 V pátek 1.března od 17:30 bude v galerii Czech Photo Centre s autorkou beseda pro veřejnost.

Kde:

Seydlerova 2835/4, 158 00 Stodůlky - Praha 13