Moser zve na výstavu

9.3.2018 – 30.4.2018, 23:59

Česká sklárna Moser představí to nejlepší ze současného designu přehlídkou významných děl renomovaných českých designérů a sklářských mistrů. Od 9. března do 30. dubna budou moci milovníci umění v Galerii Moser Na Příkopě a na Staroměstském náměstí obdivovat díla Lukáše Jabůrka, Milana Knížáka či Kateřiny Doušové.

Galerie Moser Na Příkopě hostí výstavu Lukáše Jabůrka aneb to nejlepší z tvorby uměleckého ředitele a vítěze prestižní ceny Czech Grand Design Lukáše Jabůrka. Přestože Lukáš Jabůrek patří k nejmladší generaci sklářských výtvarníků, průřez jeho dlouholetou tvorbou je úchvatný. „Sklo je pro mě nejkrásnější materiál, protože je transparentní a má úžasnou optiku. To znamená vždycky něco navíc, co tě na konci práce odmění,“ říká Lukáš Jabůrek.

Moserovské sklo je symbolem rukodělného umění mistrů sklářů, brusičů, malířů a rytců, kteří si jeho tajemství předávají z generace na generaci. Typickými moserovskými atributy se v průběhu více než 160 let stalo používání bezolovnatého křišťálu, ušlechtilý precizní brus, zdobení oroplastickým, zlaceným dekorem a nenapodobitelné moserovské barvy. Luxusní nápojové soupravy, interiérové doplňky a umělecké rytiny, jsou díla právem považovaná za symbol krásy a kvality po celém světě.

Hruška, Lukáš Jabůrek 

Nejznámější dílo Lukáše Jabůrka Hruška je exkluzivní váza inspirovaná tvarem hrušky připomínající vybroušený briliant. Stejně jako všechny výrobky Moser je ručně foukána z ekologicky čistého bezolovnatého křišťálu, následně ručně broušena a leštěna do vysokého lesku. Nabízí se v mnoha barevných provedeních, doporučená cena 75 900 Kč.  

Galerie Moser na Staroměstském náměstí nabídne díla renomovaných výtvarníků, mezi nimiž najdete legendy sklářského designu Jiřího Šuhájka či Vladimíra Jelínka a současně zástupce mladé generace výtvarníků Sebastiana Menschhorna či Filipa Dobiáse. Dále se představí díla Milana Knížáka, Kateřiny Doušová či Studia IRDS.

Melody, Studio IRDS

Nadčasová skleněná architektura, přesné geometrické tvary, důmyslná optika a vybrané variace barev. To je úspěšné spojení tvůrčího studia Ingrid Račkové a Davida Suchopárka (IRDS) se sklárnou Moser. Broušené vázy MELODY tvoří pět váz, křišťálová špička a základní podstavec. Zvlněná silueta s barevnými přechody do křišťálu se rozplývajících nádechů základních moserovských rubínů souzní s přesně a ladně vedenými výbrusy. Speciální zabarvení jednotlivých váz jsou rozechvívané nuance, údery akordů souznící v křišťálovém těle hudby.  Doporučená cena 319 000 Kč.

Gema, Kateřina Doušová

Úspěšná designérka, která se věnuje produktovému a interiérovému designu. Pro sklárnu Moser vytvořila řadu úspěšných kolekcí, kde kombinuje barevnou sklovinu s jednoduchými, ale velmi působivými moderními tvary. Originální výbrusy vázy Gema zvýrazňují barevnou optiku tohoto uměleckého díla. Její efektní barevné kombinace uchvátí každého milovníka umění. Doporučená cena 42 800 Kč.

 

O sklárně Moser

Sklárna Moser patří k nejstarším manufakturám v Evropě, jejichž věhlas je založen na dokonalém zvládnutí procesu ruční výroby, na originálním designu a mimořádné kvalitě výrobků. Každé umělecké dílo vycházející ze sklárny, ať už má podobu číše, vázy nebo mísy, je díky stoprocentní ruční výrobě originálem. Unikátem, za jehož vznikem stojí opravdoví lidé, kteří dokonale zvládli své řemeslné umění.  Za každým moserovským produktem se tak skrývá kus jejich srdce, čas, který do něj vložili a jejich výjimečné schopnosti. Křišťál Moser svou nadčasovou uměleckou a užitnou hodnotou vytváří nezaměnitelný životní styl a je i výhodnou investiční příležitostí.