Výstava TOY_BOX: Práce na papíře

11.5.2017 – 9.7.2017, 23:59

Jedna z nejvýraznějších českých komiksových autorek současnosti představí v galerii Ve Věži výběr ze svých komiksů a ilustrací.

Toy_Box je komiksová kreslířka a streetartistka, její autorský komiks Moje kniha Vinnetou vyhrála jedinou cenu udělovanou v České republice komiksům, Muriel (za nejlepší kresbu a knihu roku) a ocenění Zlatá stuha za nejlepší komiksovou knihu pro děti a mládež. Práce na papíře je název odkazující k neokázalosti a civilnosti tvorby autorky, která je přesvědčena, že i ty nejsilnější příběhy se dají sdělovat prostřednictvím tak lapidárních prostředků jako je papír, barvy a tužka.

“Kresby Toy Box jsou lehké a prýští jí zpod rukou, mají charakteristický rukopis, působí trojrozměrně, jsou mnohovrstevné. Autorka nezapře studium scénografie, tisíce odkreslených hodin, ani školu života. Toy Box fascinuje intenzitou svého života – ať už studuje, pracuje, zachraňuje zvířata, pomáhá potřebným, zamiluje se nebo kreslí knihu, dělá to jako o život, bez kompromisů.“

Hana Jirmusová Lazarowitz, Egon Schiele Art Centrum, Český Krumlov

Výstava potrvá od 12. 5. do 9. 7. 2017

Doprovodné programy v galerii Ve Věži

24. 5. | 17.30
Komiksový workshop s Toy_Box
V první části workshopu představí Toy_Box svou práci: bude mluvit o tom, co jí inspiruje k tvorbě komiksů, ilustrací i o tom, jak tvořit velké obrazy na ulici (street art). V druhé části se pustí do tvorby komiksu spolu s účastníky workshopu. Pro účast ve workshopu není nutné, aby účastníci uměli realisticky kreslit – podmínkou je odhodlání a touha zkoušet nové věci.
Pro děti od 12 let a dospělé
vstupné zdarma

8. 6. | 15.00
Komentovaná prohlídka výstavy
Lektorka: Silvia Gajdošíková Belis
vstupné zdarma

Doprovodné programy na autobusovém nádraží Mělník

28.–29. 6.
„Živé kreslení“ s Toy_Box
Výtvarný happening během kterého budete mít možnost zjistit, jak vzniká street art (umění vytvářené na veřejných místech). Autorka bude tvořit kresbu sprejovými barvami přímo na zeď budovy mělnického autobusového nádraží.

28. 6. | 14.00–17.00
Workshop pro děti na téma street art a grafitti
Děti budou mít možnost vyrobit si placku s vlastním tagem a vyzkoušet si „street art” na velkoformátový karton.
Pro děti od 4 let | Lektorka: Silvia Gajdošíková Belis | Vstup volný
V případě nepřízně počasí se workshop přesouvá do galerie Ve Věži.

28. 6. | 16.00
Uvedení happeningu „Živé kreslení“
Seznámení s Toy_Box a její tvorbou, představení grafitti v mělnickém kontextu. V případě nepřízně počasí se happening přesouvá na jiný termín.