LUX film days 2016

7.12.2016 – 9.12.2016, 23:59

Filmová cena LUX byla založena v roce 2007 a každoročně ji pořádá Informační kancelář Evropského parlamentu.
Když otevřu oči, Můj život Cukety a Toni Erdmann. Tyto různorodé filmové příběhy, které vznikly díky velkému nadšení a kreativitě mladých talentovaných filmových tvůrců, budou promítány během letošního ročníku Filmových dnů LUX.

Tyto tři filmy nám umožní ponořit se do děje a vnímat jej očima mladých lidí, jejichž život se odehrává ve velmi rozdílných kontextech – ať už v předvečer arabského jara, v dětském domově či ve světě byznysu.

Diváci mohou hlasovat pro film, který se jim nejvíce líbil, na stránkách Filmové ceny LUX nebo na Facebooku. Vítězný film získá Cenu diváků Filmové ceny LUX a bude vyhlášen na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
http://www.luxprize.eu/lux-film-days

*P R O G R A M*

•7.12. - 20:30 - À PEINE J’OUVRE LES YEUX
Když otevřu oči 
Leyla Bouzidová 
Francie, Tunisko, Belgie, Spojené arabské emiráty
http://bit.ly/2fnEGBr

Vláda Ben Aliho se blíží ke konci a tvrdohlavá osmnáctiletá Farah se proti vůli rodičů, kteří z ní chtějí mít lékařku, stává členkou politicky angažované rockové skupiny Joujma. Zatímco mladá žena objevuje vzrušující noční život Tunisu, setkává se i s nebezpečím režimu, který sleduje její každodenní život a proniká do něj.

•8.12. - 20.30 - MA VIE DE COURGETTE
Můj život Cukety
Claude Barras
Švýcarsko, Francie
http://bit.ly/2fUix27

Hlavní hrdinou filmu je čiperný chlapec přezdívaný Cuketa, který se po smrti své matky-alkoholičky ocitá v dětském domově. Příběh líčí jeho zážitky v novém prostředí, kde je obklopen dětmi, s kterými, podobně jako s ním, se život příliš nemazlil.

•9.12. - 20.30. - TONI ERDMANN 
Maren Adeová 
Německo, Rakousko, Rumunsko
http://bit.ly/2e3nZM1

Otec bez ohlášení přijíždí z Německa do Rumunska, aby navštívil svou dceru, která pracuje jako podniková poradkyně v Bukurešti. Znepokojen tím, že jeho dcera zdánlivě ztratila potěšení ze života, se vydává za Toniho Erdmanna, samozvaného „poradce a kouče“, který se jí začne nepříjemně plést do života.

Místa je možné rezervovat na: http://www.kinoscala.cz/cz/festival/lux-film-days-391

Událost na fb: https://www.facebook.com/events/556254424585640/